Helyi hírek 2018. május 10. 07:30

Határokon átívelő matematikaversenyek

Képgaléria
Határokon átívelő matematikaversenyek
A Matematikában tehetséges Gyermekekért Alapítvány az idén 5. alkalommal szervezte meg a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyt Szabadkán április 27-e és 30-a között. Oláh-Marcényi Balázs, a kiskunfélegyházi Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 6. m osztályos tanulója országos 14., nemzetközi 35. helyezést ért el. Felkészítő tanár: Rádiné Petróczi Márta.

Csaknem 300, 5-8. osztályos diák törte a fejét a különböző feladatokon a 2 fordulós versenyen. A megmérettetés célja, hogy minél többen műveljenek komoly szinten matematikát. A négynapos versenyt kísérőrendezvények is gazdagították. A szombati napon Csantavéren sportdélutánon ismerkedhettek, barátkozhattak a fiatal matematikusok. Vasárnap Zombor nevezetességeit tekinthették meg a kárpátaljai, felvidéki, erdélyi, anyaországi és vajdasági diákok. Az eredményhirdetés, ünnepi díjkiosztás hétfőn volt a szabadkai Városháza dísztermében.

Mint ahogyan Tóth Gabriella, a Nemzetközi Magyar Matematikaverseny délvidéki régiójának szabadkai vezetője mondta: - A verseny nem csak a matematikáról szól, hanem a barátságokról, arról hogy megismerjük egymás kultúráját. Minden évben más ország a házigazda, vendégül látjuk egymást. Olyan gyerekek vannak itt, akik már több éve jönnek, és tényleg ismerik egymást.

Balázs a Délvidék fővárosa után a napfény városába, Szegedre utazott. A dél-alföldi településen tartották a Bonifert Domonkos Matematikaverseny eredményhirdetését május 3-án. Oláh-Marcényi Balázs országos 3. helyezést ért el.

A Csongrád Megyei Matematika-, Fizikatanárok Szegedi Alkotóműhelye már 30 éve kiemelkedő eredményességgel kutatja és neveli az ifjú tehetségeket. Különös jelentőséget tulajdonítanak a tehetségek minél korábbi felismerésének és folyamatos fejlesztésének. Felkészítő tanár: Rádiné Petróczi Márta.

Forrás: pannonrtv.com, jgypk.u-szeged.hu
Fotó: Keserű Szilvia, Oláh-Marcényi Judit

Bense Zoltán

Kövessen minket a Facebookon is!