Helyi hírek 2018. május 14. 12:30

Születés hete – Öröm, de kihívás is a szülővé válás

Képgaléria
Születés hete – Öröm, de kihívás is a szülővé válás
Május 8-án rendezte meg a Kiskunfélegyházi Védőnői Szolgálat, a Nagycsaládosok Kiskunfélegyházi Egyesülete és a Kiskunfélegyházi Petőfi Sándor Városi Könyvtár a születés hete alkalmából a kibővített betűbölcsit izgalmas, érdekes programokkal. A városi könyvtárba az anyukák mellett apukák is ellátogattak a rendezvényre, ahol neves szakemberek tartottak előadást. Míg a szülők fontos információkkal ismerkedtek, a gyerekek a játszósarokban múlatták az időt. Így mindenki megtalálhatta a kedvérevaló szórakozást a családi programon.

A megjelenteket Kállainé Vereb Mária, a könyvtár igazgatója köszöntötte. Őt követte az első előadó, Vidács Tímea, Kriston Intim Torna tréner, aki az intim torna jelentőségére hívta fel a résztvevők figyelmét, kihangsúlyozva, hogy a nemi izmok trenírozása kortól és nemtől függetlenül nem csak a kismamáknak lényeges. Néma Attiláné Ella a pozitív szülésélmény részleteiről és fontosságáról szólt. Ella dúla (a kismamák lelki segítője a várandóság és a szülés során) egyebek mellett arról beszélt, hogy nem csak a természetes szülés, hanem a császármetszés is lehet pozitív élmény a kismamának, és a kispapának.

Mint mondta, már Magyarországon is nagyobb hangsúlyt kapott az a megítélés, hogy minél jobb élmény legyen a családok számára a szülés eseménye. Képeken demonstrálta, hogy nem csak a steril kórházi környezet elfogadott már a hazai szülészeteken, hanem egyre nagyobb hangsúlyt kap az otthonos légkör megteremtése. A rendezvény utolsó előadója, a félegyháziak számára talán már nem ismeretlen, dr. Kisné Sváb Ildikó, krízistanácsadó, szakpszichológus volt, aki a családdá, szülővé válás rögös, de annál szebb kihívásaira adott hasznos tanácsokat. Az idáig párként működő férj és feleség számára új helyzetet teremt a baba érkezése, amivel nem könnyű megküzdenie az újdonsült szülőknek.  Ennek áthidalására és megoldására kínált jó praktikákat a szakember.

Az esemény végén tombolahúzás volt a Nagycsaládosok Egyesülete jóvoltából, majd kötetlen beszélgetéssel, kedves vendéglátással fejeződött be.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!