Helyi hírek 2014. január 16. 12:36

Előadás a diszlexiáról

Február 1-jén, 10 órától Kiskunfélegyházán, az Ipartestületi Székházban Van megoldás a diszlexiára! címmel előadást tart dr. Csobay Ildikó szemész főorvos és Gál Judit fejlesztőpedagógus. A rendezvényt Kollár László szervezi. Hogyan került kapcsolatba a témával? – kérdeztük a politikust.

– Magánemberként, és a rendezvény megszervezését is ilyen minőségben vállaltam fel. Érintettként találkoztam a diszlexia kérdésével, egy közeli családtagom révén. Ennek kapcsán rálátásom nyílt arra, hogy milyen komoly nehézségek elé állítja a gyereket és a szülőket egyaránt ez a részképesség-zavar. A diszlexiás gyereknél ugyanis az írott szó elsajátítása ütközik nehézségekbe, így – legyen bármennyire értelmes is – az átlagosnál lényegesen nagyobb akadályt jelent számára az írás-olvasás megtanulása. Ez pedig személyiségfejlődésére, egész további életére negatív hatással lehet annak ellenére, hogy a diszlexiás gyerekek teljesen ép értelműek, sokan pedig átlagon felül intelligensek vagy különösen tehetségesek reáltárgyakban.

A mi családunkban a problémát egy segédeszközzel sikerült megoldani, és én úgy gondoltam, hogy ezt a lehetőséget szeretném megismertetni a Kiskunfélegyházán érintett családokkal is. Ezért vállaltam fel a rendezvény szervezését, ahol a David Harris angol professzor által feltalált, a diszlexia korrigálására 1989-től világszerte alkalmazott színes szemüveg hatásmechanizmusáról, illetve e módszer hazai adaptálásáról tudhatnak meg részleteket az érdeklődők. Magyarországon a professzor módszerét továbbgondolva dr. Csobay Ildikó szemész főorvos Gál Judit tanárnővel közösen dolgozott ki egy speciális vizsgáló és utánkövető, távoktató programot, amit több mint tíz éve alkalmaznak, és érnek el komoly eredményeket. Sajnos azonban ennek költségeit egyelőre a szülőnek kell vállalni.

T. T.

Kövessen minket a Facebookon is!