Kultúra 2018. május 18. 07:30

Könyvtársarok - Az internet világnapja

Könyvtársarok - Az internet világnapja
Az internet világnapját 2002 óta a Nemzetközi Távközlési Egyesület kezdeményezésére ünnepeljük május 18-án. Míg az 1990-es években varázslatnak tartottuk, ma már létezni is nehezebb lenne nélküle. Segítségével tartjuk a kapcsolatot a családtagjainkkal és barátainkkal, vásárolunk rajta keresztül, életünk minden egyes apró mozzanatát megörökíthetjük a végtelennek tűnő adatforgalomban.

De mit jelent egy könyvtár, mondjuk a Petőfi Sándor Városi Könyvtár számára az internet? Egy színes, jól áttekinthető weboldalat (http://www.psvk.hu), ahol a látogatók többek között megtalálják a legújabban vásárolt könyveket, az aktuális hónap rendezvényeit és jeles évfordulóit. A Gyermekbirodalom, a felnőtt részleg, a helyismereti gyűjtemény és a médiatár mellett a bibliotéka egy önálló részlegét, ahol 12 számítógép várja a weboldalak böngészőit.

Egy rendszeresen indított tanfolyamot, amelyen a számítógép használatához és az internetezéshez szükséges ismereteket sajátíthatnak el nem csak nyugdíjasok.

Eszünkbe jutnak az internetes részleg könyvei is, amelyek segítségével tovább mélyíthetjük tudásunkat, ha a munkánk során szövegszerkesztőt vagy táblázatkezelőt használunk. Hasznos tippeket kapunk arról is, hogyan tökéletesítsük keresési módszereinket a Google oldalán, valamint olvashatunk a digitális forradalom veszélyeiről is.

A városi könyvtár évek óta csatlakozik az Internet Fiesta országos rendezvényhez, amelynek célja, hogy minél tovább bővüljön a világhálót ismerők és használók köre.


 

Kövessen minket a Facebookon is!