Helyi hírek 2018. május 20. 07:30

A pünkösd több, mint egy hosszú hétvége

A pünkösd több, mint egy hosszú hétvége
Ez az év is bővelkedik hosszú hétvégékben, amelyek a munkával töltött hetek közé ékelődve egy kicsit könnyítenek teherbírásunkon. Most egy újabb egyházi ünnep, a pünkösd révén jutunk hozzá a plusz szabadidőhöz. Az ünnep jelentése már sokak számára elvesztette értelmét, s míg a karácsony és a húsvét üzleti szempontból előnyös helyet foglal el – s ezáltal valódi jelentése is jobban ismert –, a pünkösd egy mostohagyermek, amely a köztudatban megmaradt csak hosszú hétvégének. Ám, hogy mivel érdemeljük ki ezt a munkaszüneti napot, s mi az ünnep jelentése és jelentősége, Hostyánszki Péter kiskunfélegyházi baptista lelkészt kérdeztük.

Talán már azon is többen meglepődnek, hogy Félegyházán működik baptista gyülekezet. Ez az országosan is kisméretű felekezet Kiskunfélegyháza egy kicsiny utcájában szolgálja a keresztyén elveket. Az imaház egy fiatal család kezdeményezésére épült fel 2007-ben, akik akkor már régebb óta elhívást éreztek hitük továbbadására.

– Kezdetben ifjú házasként házi evangelizációkat tartottunk – kezdte a történetet Hostyánszki Péter lelkész, akit félegyházi születésű felesége, Gabriella hozott a városba. – Ekkoriban jelentkezett először a lelkészi elhívás érzése, mely további életünket is meghatározta. Segítséggel telket vásároltunk a Bikahegyben, és a házunk már úgy épült meg, hogy volt benne imaterem is. Akkor az Őskeresztyén Apostoli Egyház karolt fel bennünket, és az ő hatásukra jelentkeztem a baptista teológiára. Ebben az időben, mint szociális munkás, szociális ellátásban dolgoztam, s közben már a második fiunk is megszületett – beszélt misssziójuk kezdetéről a lelkész.

Időközben állami támogatással 2007-re a szemközti telken felépült az imaház, majd kialakult egy kis gyülekezet. Akkor még nem tartoztak egyetlen közösséghez, vagy egyházhoz sem, csak miután Péter elvégezte a teológián a mesterképzést.

– Ekkor született a két lányunk, s mivel a feleségem főállású anyaként otthon volt, ezért mertem nekivágni az újabb képzésnek. Ezalatt újra felépítődtek a baptista gyülekezeti szálak, s végül gyülekezeti döntéssel 2014-ben csatlakoztunk a Baptista Egyházhoz.

Így alakult meg a Magyarországi Baptista Egyház Kiskunfélegyházi Gyülekezete, amelynek lelkipásztora – a négygyermekes Péter – polgári foglalkozása mellett látja el gyülekezeti teendőit. Keresztyén egyházuk a protestáns vonalat képviseli, s mint a reformáció egyik ága, a bibliát tartja alapvető tanításának, hitvallásában kizárólag bibliai elemek jelennek meg. Leginkább abban tér el a többi protestáns felekezettől, hogy nem a gyermek keresztséget, hanem a felnőtt keresztséget gyakorolja a bemerítéssel.

– Egyre erősebb az az irány, ami az eddigi, általunk értéknek tartott dolgokat értéktelenné akarja tenni, miközben mindent relatívnak tüntet fel, s a túlzott elfogadással és toleranciával olyan nézeteket is megenged, amelyek nem a keresztény eszméket hordozzák. Ebben a furcsa világban szeretnénk érték lenni, s eljuttatni az emberekhez az evangéliumot.

Pontosan ez az a törekvés, ami kétezer évvel ezelőtt, az első pünkösdön megszületett. Húsvét után Jézus negyven napig még a földön volt, s mielőtt elragadtatott a mennybe, azzal búcsúzott tanítványaitól, hogy maradjanak együtt, mert hamarosan az Atya elküldi a vigasztalót, a Szentlelket.

Az Apostolok Cselekedeteiről írott könyv második fejezete számol be részletesen a Szentlélek eljöveteléről, amely után az apostolok különböző nyelveken kezdték el az evangéliumot hirdetni, s melynek hatására az írás szerint azon a napon már háromezren megtértek. A Szentlélek kitöltése annak bizonyítéka, hogy Isten nem hagy magunkra, vezet bennünket, mint ahogyan az apostolokat is annak idején.

– A Szentlélek olyan, mint egy tükör, amely rámutat a bűneinkre. Hiszen mindenkinek van lelkiismerete, még a börtönben lévő embernek is. És bár nem szeretjük a bűn szót használni, helyette sokszor inkább tévedünk, vagy hibázunk, vagy valamit nem jól csinálunk. A Szentlélek szerepe az életünkben pontosan az, hogy elvezessen odáig, hogy felismerjük bűnös voltunkat az Isten nélküli létünkben, és merjük ezt bevallani Istennek.

– Ha felismertem és bevallottam, hogy bűnös vagyok, az már a győzedelmes út része. A Szentlélek segít abban, hogy eljussunk odáig, hogy szükségünk van Isten megbocsátására. Ez a kapcsolat Isten és ember között. A pünkösdre magamba fordulással, önvizsgálattal kell készülnünk, s ha be merem vallani őszintén, hogy szükségem van Istenre, akkor már el kezdtem felé közelíteni.

– Ez az az esemény, amelynek köszönhetően ma Jézus Krisztus több, mint egy történelmi személy, s amely által értelmet nyer az Istenbe vetett hit. A Szentlélek ereje táplálja a kereszténységet, s ennek hatására tértek meg több millióan az elmúlt kétezer évben. A Szentlélek hatására indultak el a tanítványok a világban evangéliumot hirdetni, s jutott el hozzánk is az örömhír. Ez egy pontos isteni terv végeredménye. Akik átélik egyszer a találkozást Jézus Krisztussal, azokat már nem lehet azután arról meggyőzni, hogy nem létezik, mert a megtért emberek életében nap mint nap jelen van Isten. Aki találkozik vele, az átéli azt a szeretetet, amit sehonnan máshonnan nem fog megkapni. Itt a földön bármennyire is keressük a boldogságot, amit itt találunk, az mindig a teremtőn kívül marad.

A Magyarországi Baptista Egyház Kiskunfélegyházi Gyülekezete Kiskunfélegyházán a Nap utca 7. szám alatt található. Istentiszteleti alkalmaik minden vasárnap 10 órától kezdődnek. Az imaházban minden hónap 3. péntekén 18 órától filmklub, minden hónap utolsó vasárnapján 16 órakor Női Kör várja az érdeklődőket.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!