Helyi hírek 2018. május 18. 10:30

Szabó Ági az ország legjobb matematikusai között

Szabó Ági az ország legjobb matematikusai között
Két országos matematikai döntőben is részt vett Szabó Ágnes, a Darvas Iskola 7.b osztályos tanulója. Második helyezést ért el az Országos Pangea Matematikaverseny, április 7-én. Marcaliban, az Alapműveleti Matematika Verseny országos döntőjében pedig a negyedik helyet szerezte meg május 12-én. Ez utóbbi verseny eredményhirdetésén Ági nem tudott részt venni, ugyanis a korábbi megmérettetés eredményhirdetése is ezen a napon volt, így a jutalmát tanára, és egyben édesanyja, Szabóné Demeter Edit, valamint a Darvas Iskola igazgatónője, Jankovszki Zoltánné vette át. Ágit már kiskorában érdekelte a matematika, számos versenyen eredményesen szerepelt, de a Budapesten szerzett ezüstérem a legrangosabbak közé tartozik. Az eredmény újabb lendületet adott neki, és máris megkezdte a felkészülést a következő megmérettetésekre.

Ági elmondta, hogy a matematika iránti érdeklődése már kiskorában kialakult. Köszönhető ez édesapja segítségének is. Már kicsi korában is úgy játszottak, hogy mondtak egy egyenletet, és ha azt fejben megoldották, az élményt jelentett. Édesanyja mesélte el neki, hogy már elsős korában magától kitalálta, hogyan működik a szorzótábla.

Kérdésünkre, hogy a környezete, diáktársai hogyan fogadták a matek iránti rajongását, kedvesen és vidáman összegezte tapasztalatait: – Eleinte az 1-2. osztályban, amikor az összeadást és egyszerűbb műveleteket tanultuk, akkor könnyű volt mindenkinek. Harmadik osztálytól már nehezebbé váltak a feladatok, és onnantól kezdve nagyon sokat segítettem a társaimnak. Szerintem az a legfontosabb, hogy mindenki megtalálja, hogy miben tehetséges. Én örülök, hogy a matematikában elmélyültem, de tisztelek mindenkit, aki a tesiben, vagy más területen nyújt kiemelkedőt.

Annak ellenére, hogy Ági már a következő matematikai versenyekre is készül, elárulta, nem matematikus akar lenni. Legfőbb álma, hogy építészmérnökként dolgozzon.

s. r.





 

Kövessen minket a Facebookon is!