Helyi hírek 2018. május 17. 19:00

Az 1848-49-es szabadságharc félegyházi hősének felújított síremlékét adták át

Képgaléria
Az 1848-49-es szabadságharc félegyházi hősének felújított síremlékét adták át
Az elmúlt években erősen megromlott a Felsőtemetőben az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősének, az újraindított Ludovika Akadémia első parancsnokának, a félegyházi születésű Boczonádi Szabó József tábornoknak a sírja. A városvezetés úgy döntött, hogy összefogást kezdeményez a sírhely felújítására. Az elképzelés megvalósításához támogatókra is a találtak a vitéz őrnagy családtagjai részéről éppúgy, mint a Honvédelmi Minisztérium intézményeitől. A felújított sír ünnepélyes avatására, május 17-én katonai tiszteletadás keretében került sor.

– Ezen a napon azért gyűltünk össze, hogy fejet hajtsunk az 1848-49-es forradalom és szabadságharc dicső alakja, Boczonádi Szabó József emléke előtt, aki Kiskunfélegyházán látta meg a napvilágot, és dicsőséges pályát befutva itt helyezték örök nyugalomra is. Nem véletlen, hogy ezzel a nappal veszi kezdetét városunkban a Városalapítók Hete Hagyományőrző és Kulturális Fesztivál, melynek méltó megnyitása a vitéz őrnagy felújított sírjának ünnepélyes avatása.

Itt és ma páratlan összefogásnak lehetünk tanúi, hiszen ez a felújítás ékes példája lehet nemzetek, intézmények, utódok, szakemberek, jószándékú és tiszteletteljes együttműködésének. Amikor a sírhely és emlékmű rendbehozatalának gondolatával megkerestük a Honvédelmi Minisztériumot, kérésünk támogatásra talált. De terveinket Boczonádi őrnagy Amerikában élő dédunokája, Pototzky Antal is örömmel fogadta, akit most köreinkben is köszönthetünk. Boczonádi Szabó József sírhelyének felújítását Kiskunfélegyháza önkormányzatának szerepvállalásán kívül a Honvédelmi Minisztérium  Hadtörténeti Intézet és Múzeuma is segítette. Örömünkre szolgál, és büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a közös összefogás által méltó módon, felújított síremlékkel, megújult környezetben „lombos akácok alatt, madarak dala mellet alussza már örök álmait Damjanich egyik legvitézebb katonája” – mondta avató beszédében Csányi József polgármester.

A polgármester avatója után Schmidt Zoltán dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnök támogató helyettese ismertette Boczonádi őrnagy életútját, és méltatta kiemelkedő katonai múltját, hűségét a hazához és szülőföldjéhez.  

A megemlékezés koszorúinak elhelyezése előtt Hajagos Gyula esperes plébános áldotta meg a sírhelyet. Ezt követően Pototzky Antal, Boczonádi Szabó József Amerikában élő unokája is szót kért, aki a leszármazottak nevében köszönte meg a városnak és minden közreműködőnek a sírhely felújításáért tett fáradozását.

A felújítási munkálatokat a Bozóki Testvérek Kft. vállalta.

s. r.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!