Helyi hírek 2018. május 20. 15:30

Feledhetetlen és tanulságos kirándulás Ausztriában

Képgaléria
Feledhetetlen és tanulságos kirándulás Ausztriában
A Szent Benedek Iskola Kiskunfélegyházi PG Tagintézménye ez év tavaszán egy különleges Ausztriai kirándulásra invitálta a német nyelvet tanuló és szerető diákjait. Az intézmény 25 diákja két pedagógus kíséretében Karintiában, egy alpesi erdei iskolában töltött április 15-21-éig egy hasznos és élményekben bővelkedő hetet.

A kirándulás hasznos volt, hiszen délelőttönként német nyelvi tanárok biztosították a diákok számára, hogy az eddig megszerzett nyelvtudásukat az iskolán kívül, külföldön is kipróbálhassák, és a meglévő ismereteiket bővítsék. Remélvén, hogy a sok pozitív élmény során újabb motivációt kapnak a gyerekek a nyelvtanuláshoz.

Délutánonként elsősorban a kirándulásoké volt a főszerep. Karintia egyik alpesi kisvárosában Obervellach-ban volt a csoport szállása. Amerre a szem ellát, mindenfelé havas hegycsúcsokat látni, még tavasszal is. A táj gyönyörű, a levegő csodálatos volt, és az itt lakók őszinte kedvességgel fogadták a kis csapatot.

Hétfőn Gmünd városában megtekintették a Porsche múzeumot, a várat, majd egy rövid óvárosi séta következett. Ezután Millstattban egy középkori várban jártak, ahol egy különleges kiállítás megmutatta, hogyan kínozták, vallatták egykoron a bűnösöket. A millstatti bencés apátságban pedig magyar vonatkozású emlékek után kutathattak.

Kedden Spittalba utaztak. A reneszánsz Porcia-kastély népművészeti múzeumában német nyelvű tárlatvezetés keretén belül sok érdekeset hallottak a keresztény kultúra kialakulásáról, az alpesi emberek életmódjáról az elmúlt évszázadokban. Nem hagyhatták ki a városban felállított vasútmodell-kiállítást sem. A kirándulást a csoport közös fagyizással zárta.

Szerdán a délelőtti nyelvi programok után kirándulást tettek a Mölltaler gleccserhez. A völgyből kb. 8 perces vonatozás után libegővel emelkedtek 2800 méter magasra, az örök hó birodalmába. A téli sportok szerelmeseinek egy igazi síparadicsom tárult a szeme elé. A kis csapat élvezte a jó levegőt. Volt, aki hógolyózott, de sokan csak pihentek, napoztak a hegyi kunyhó-étterem teraszán. Megkóstolták a helyi specialitásokat, mindenki egyöntetűen kijelenthette, hogy az itt készített Kaiserschmarrn (császármorzsa) első osztályú desszert. Az Alpok látványa a tengerszemmel leírhatatlanul szép volt. A visszaút során a Groppenstein vízesést csodálták meg közvetlen közelről.

Csütörtökön délután Villachba indultak, ami egy igazi romantikus és déli, mediterrán hangulatot sugárzó város. Mielőtt a belvárosban szétnéztek, ellátogattak a makákó majmok birodalmába, és megnéztek egy veterán autós magángyűjteményt. Az este a vacsorát követően a hét élményeinek felidézésével zárult. A gyerekek egész heti nyelvi munkáját értékelték közösen játékos formában, feladatokkal.

Pénteken már nem voltak nyelvi órák, helyette Klagenfurtba utaztak. Útközben letértek az autópályáról, és végigmentek a 16 km hosszú gyönyörű Villachi alpesi panorámaúton. Szép idő esetén innen egész Karintia látható. Gyönyörű a kilátás a hegyvonulatokra, a tavakra. Jól látható a három ország: Ausztria, Olaszország és Szlovénia határa. A Wörthersee mellett egy Pyramidenkogel nevezetű kilátóból 920 méter magasról tekinthettek le a tóra. A bátrabbak 51 méter magasról, 120 méteres csúszdán juthattak le a torony kijáratához. Karintia egyik legnépszerűbb látnivalója a Klagenfurtban, a Wörthi-tó partján fekvő szép Europa parkban kialakított Minimundus, ahol pár óra alatt bejárhatták a világot a 150, 1:25 arányú, tökéletesen valósághű, világhírű épület között barangolva. A parkban az összes épület a lehető legpontosabb mása az eredetinek, 1:25 arányban lekicsinyítve, az építők még arra is gondoltak, hogy lehetőség szerint ugyanabból az anyagból építsék a maketteket, mint az eredeti épületek anyaga. Szóval van itt homokkőből, vulkáni bazaltból, acélból, mészkőből készült modell.

Valamennyi tanulónak örök és felejthetetlen élményként marad meg ez a kirándulás. Egy biztos, jövőre sem hagyják ki a lehetőséget, és Obervellach környékének számukra még ismeretlen tájaira is biztosan ellátogatnak.
 

Kövessen minket a Facebookon is!