Helyi hírek 2018. május 21. 13:00

A legjobbak legjobbjai

Képgaléria
A legjobbak legjobbjai
A Duna–Tisza közi bor jó ivású, könnyed, fiatalos, harsány és magában hordozza az éltető nap erejét, a hétköznapi asztaltól az ünnepi alkalmakig helye van a családban. Bács-Kiskun megye az ország legnagyobb szőlőtermelő vidéke és kiváló borok szülőhelye, számtalan különleges fajta mellett megtalálhatóak az alföldi klasszikusok, amelyek tényleg „jól állnak nekünk”. A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat a megye bora választással is a Duna-Tisza közi borokra és a borászatokra kívánja felhívni a figyelmet, támogatva megyénk kincseinek méltó presztízsének helyreállítását.

A hazai bortermelés jelentős részét magáénak tudó térségünk, kialakította azt a fontos pozíciót, amely a történelmi borvidékek „nagyágyúi” mellett, teljességgel betölti a könnyedebb, játékosabb borok iránt kialakult igényt. A fröccsborok mellett, megtalálhatóak a testesebb vörösek, de az üde rozék igazán otthon érzik magukat nálunk, mert igénylik a rengeteg napfényt, a kellemes klímát és a Bács-Kiskun megyei szorgos kezek munkáját. Az elmúlt évtizedekben borászaink, pincészeteink a tradíciók megtartása mellett, könnyedén alkalmazkodtak az új trendekhez és számtalan nemzetközi elismerést begyűjtve öregbítik megyénk borainak hírnevét. A rendszerváltozás óta már az új generációs borászok is magas színvonalon művelik tevékenységüket, sok esetben a szülők, a többgenerációs felmenők nyomdokain járva alakítják, építik az alföldi bor megbecsülését. A megyei önkormányzat elkötelezett abban, hogy segítse, támogassa a minőségi termékeket előállító termelőket, gyártókat és közvetve, közvetlenül tegyen a megyei identitás, a „boldog megye” életérzés kialakításáért.

A 2018-as megye bora választásnak Császártöltés adott otthont, ahol a Bács-Kiskun legjobb legjobb fehér, rozé, vörös borát szakemberekből álló bizottság választotta ki. A megmérettetésre a három fő kategóriában a Kunsági- és a Hajós-Bajai Borvidék legkiválóbbjai kerültek, amelyekből elismert borászok, szakemberek választották ki a legjobbakat. A győzelem előszobájába 18 kiváló bor került, amelyekből nehéz, de kiegyenlített küzdelemben a legfényesebb éremmel csak a győztes hármat illették. A megye bora büszke címet egy éven át viselhetik a kiválóságok, amelyek már a hétvégén indult Szegedi Borfesztiválon is megkóstolhatók.

• BÁCS-KISKUN MEGYE BORA 2018-ban, FEHÉR KATEGÓRIÁBAN:
A Szentpéteri Pincészet 2017-es Olaszrizlingje lett.

„Halványsárga színű, tükrösen tiszta bor, amely finoman zöldes, fanyar illattal fogad, amit a primer gyümölcsösség követ. Íze éretten citrusos, izgalmas kesernyésséggel, lendületes savakkal, közepes testtel, moderált alkohollal, mindezt nagyon szép arányokkal megvalósítva.”


• BÁCS-KISKUN MEGYE BORA 2018-ban, ROZÉ KATEGÓRIÁBAN:
A Koch Pincészet 2017-es Cabernet Sauvignon Rozé bora érdemelte ki a kitüntető címet.

„Narancsos-rózsaszínes színe előrevetíti, hogy nem egy pehelysúlyú bor lesz. Illatában fűszeresség szövi át a szamócás-pirosribizlis jegyeket, mellette a málna édes tónusa gazdagítja. Kóstolva sem okoz csalódást, amit az illat ígér azt ízben is hozza. Játékosan gyümölcsös, hol a savasabb ribizli, hol a puhább, édesebb málnásság kerül felülre. Igazán remek rozé, ami sokrétűségével jó választás akármilyen alkalomhoz.”


• BÁCS-KISKUN MEGYE BORA 2018-ban, VÖRÖS KATEGÓRIÁBAN:
Az Antal Pincészet 2015-ös Merlot-ja lett a győztes.

„Pirosas-bordós színű, intenzív szamócás illatú bor, amely azonnali fogyasztásra ingerel. Közepes teste, elképesztően életteli bort rejt, hihetetlenül szaftos, málnás aromatikával. Tanninja puha, érett, simogató, nagyon szép keretet ad a gyümölcsösségnek.”


• BÁCS-KISKUN MEGYE FELTÖREKVŐ BORÁSZA 2018

A legjobb borkategóriák mellett, ettől az évtől a Bács-Kiskun Megye Feltörekvő Borásza cím is gazdára talált, amelyet ifjabb Szentpéteri Attila kiskőrösi fiatal borász kapta. A feltörekvő borász címre a hegyközségek ajánlásai alapján, a bírálóbizottság objektív adatok alapján választotta ki az megyei fiatal borászát. Az elismerés birtokosa lehetőséget kap a Kecskeméti Barackpálinka és Borfesztivál keretében a bemutatkozásra a Bács-Kiskun megyei standon, valamint a megyei önkormányzat támogatásával egy általa kiválasztott tétel is el tud jutni a fiatal borász által választott nemzetközi megmérettetésre.

A megye borai és feltörekvő borász címek, mindazon törekvést támogatják, hogy a megyei termékek, borok, borászok megkaphassák áldozatos munkájukért a kiemelt figyelmet, elismerést. Az ismertségük okán lehetőséget kapjanak, piacuk bővítésére és marketingjük fejlesztésére ezzel is hozzájárulva megyénk ismertségéhez, elismeréséhez.

Az ünnepélyes díjátadó június 18-án lesz Kecskemét főterén, a Barackpálinka és Borfesztivál keretében, ahol Rideg László, a megyei közgyűlés elnöke adja át a kitüntető címeket.


A Bács-Kiskun Megye Bora 2018 választás eredménye:

FEHÉRBOR KATEGÓRIA:

1. Szentpéteri Olaszrizling - 2017

2. Csanádi Pincészet, Sauvignon Blanc - 2017

3. Guber Pincészet, Chardonnay - 2017

4. Galántai Pincészet, Cserszegi Fűszeres - 2017

5. Gedeon Pincészet, Kövidinka - 2017

6. Frittmann Pincészet, Generosa - 2016

 

ROSÉBOR KATEGÓRIA:

1. Koch Borászat, Cabernet Sauvignon Rosé - 2017

2. Szentpéteri Borpince, Kékfrankos rosé - 2017

3. Vass Pincészet, Néró rosé - 2017

4. Font Pincészet, Kékfrankos rosé - 2017

5. Polyák Pincészet, Cabernet Sauvignon rosé - 2017

6. Antal Pincészet, Néró rosé - 2017

 

VÖRÖSBOR KATEGÓRIA:

1. Antal Pincészet, Merlot - 2015

2. Szőke Pincészet, Cabernet Sauvignon

3. Frittmann Pincészet, Merlot - 2015

4. Font Pincészet, Kékfrankos - 2015

5. Ádám Pincészet, Cabernet Sauvignon - 2016

6. Koch Borászat, Kadarka - 2016



 

Kövessen minket a Facebookon is!