Helyi hírek 2018. május 20. 09:30

Jubileumi nyílt nap a mentőállomáson

Képgaléria
Jubileumi nyílt nap a mentőállomáson
70 éve, 1948. májusában alakult meg a magyar Országos Mentőszolgálat. Az évforduló kapcsán nyílt napot tartottak a félegyházi mentőállomáson és a nyugdíjba vonult bajtársakat is vendégül látták. A május 19-i rendezvény a harmadik alkalom volt, hogy szélesre tárták a kapukat a látogatók előtt, azonban az eddigiek közül a legváltozatosabb program várta az érdeklődőket.

Sok gyerekes család látogatott el és kapott betekintést a mentőállomás életébe, a vészhelyzetek pillanataiba, és megismerkedhettek a különböző felszereltségű autók eszközeivel, működésével. A gyerekek és a felnőttek is szívesen próbálták ki milyen a mentőautó volánja mögött ülni, bekapcsolták a villogókat, beszélhettek a hangosbemondóba.

A látogatók nagy meglepetésére az egyik rohamkocsi kétszer is kivonult a nyílt nap ideje alatt, de szerencsére nem volt nagy a baj, így személyzetével együtt gyorsan vissza is tért az állomásra.

A vártnál sokkal többen érkeztek a meghirdetett véradásra. Ennek fontosságáról külön is szót ejtettek a szakemberek, különös tekintettel arra, hogy ezzel nem csak másokon segítünk, de a saját vérállományuk tisztulását is támogatjuk. Ráadásul a kapcsolódó vér- és orvosi alkalmassági vizsgálat során az egészségi állapotunkról is megbizonyosodhatunk.

A nyílt napon lehetőség volt ingyenes vérnyomásmérésre, vércukor és véroxigén vizsgálatra is. A látogatók megismerkedhettek továbbá a Lucas nevezetű eszközzel, ami az újraélesztések elengedhetetlen kellékeként gondoskodik a beteg mellkaskompressziójáról.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!