Sport 2018. május 21. 17:30

Beszámoltak a szakosztályvezetők    

Beszámoltak a szakosztályvezetők    
A 2017-es év elért eredményei, beszámolók és a jövőbeni tervek voltak terítéken a Kiskunfélegyházi Honvéd Testedzők Körének május 16-i ülésén.

Atlétika szakosztály

Az atlétika szakosztály Kerék Csaba és Stuhl József edzők visszavonulása után 2017-ben nem tudta újra elindítani a szakosztály működését, szakember hiányában. Az elmúlt időszakban tárgyalások folytak edzőkkel, de részükről pozítív válasz nem érkezett. A szakosztályvezetés keresi annak lehetőségét, hogy a munka újra beinduljon megfelelő edzővel és sportolóval.

Dr. Nemes-Nagy Tibor 
szakosztályvezető





Íjász szakosztály

2017 nagyon eredményes és sikeres év volt. A sportág által az egyesület is mind szélesebb körben lett ismertebb, elismertebb. A teljesség igénye nélkül a legfontosabb sportesemények, rendezvények a következők voltak:

A városi rendezvények (Majális és a Libafesztivál) nagymértékben hozzájárultak ahhoz, hogy a taglétszám megnövekedett, Cibakházáról is igazoltak versenyzők.

A Constantinumban lelkes 10-15 fős diákokból, tanárokból álló íjászcsapat várja a csütörtöki edzéseket. A sportág népszerűsége miatt több íjat, nyilakat vásárolt a szakosztály a bemutatókra és a lövetésekre. 

2017-ben áprilisban és szeptemberben saját szervezésben íjászversenyt rendeztek. Az utóbbival csatlakoztak a nemzetközi „Archery’s day” eseményeihez.

Továbbképzés: Két szakosztályi tag biztonságtechnikai ellenőr képzésen vett részt. Így lehetőség nyílik hivatalos országos verseny lebonyolítására is.  

Több alkalommal tartott a szakosztály az íjászatot népszerűsítő rendezvényt. A Móravárosi nap keretei között a városrész lakói és a Platán Iskola diákjai lőhettek. Júliusban a Petőfi Sándor Városi Könyvtár szervezésében rendezett öko-élménytáborban próbálhatták ki a táborozók az íjászatot.

Augusztusban Petőfiszálláson a Constantinum által szervezett gólyatáborban mintegy száz kilencedikesnek mutatták meg a szakosztály tagjai az íj használatát. Szeptemberben a XIX. Libafesztiválon egész napos íjászkodási lehetőséget nyújtott a szakosztály az érdeklődőknek. November elején a Constantinumban szervezett történelmi vetélkedőn a honfoglaló magyarság fegyverzetét, ruházatát mutatták be az iskolásoknak.

Versenyek:

Harminchárom versenyen vettek részt a versenyzők, az ország különböző pontjain és képviselte az egyesületet és Kiskunfélegyházát szinte az összes szakágban: 3D, pályaíjászat, távlövés, történelmi íjászat, kenus íjászat.

Eredmények: 33 arany, 17 ezüst és 9 bronzérem. 

A Magyar Íjász Szövetség által szervezett versenyek eredményei:

A februári teremíjász OB-n, Horváth Csenge OB bajnok lett a vadászreflexes serdülő lányok között. Vas Bianka, a történelmi ifi lányok között a 2. helyen végzett. Vasné Köteles Anita I. osztályú, Horváth Anna III. osztályú minősítést szerzett.

A Kecskeméten rendezett Európa-bajnokságon 9 fővel vettek részt. Papp Zoltán a 34., Kovács Máté a 12., Vas Tibor a 10. Horváth Anna a 8., Dürgő Zsófia és Vasné Köteles Anita a 6., Dürgőné Kovács Piroska a 4. lett saját kategóriájában. Mozsár Máté Európa-bajnok lett a vadászreflexes ifjúsági fiú kategóriában. 

A pályaíjász OB-n Vas Tibor longbow kategóriában 1., Vasné Köteles Anita 2., Mozsár Máté és Dürgőné Kovács Piroska 3. lett saját kategóriájában.

A történelmi OB-n Horváth Anna a 9., Hováth Csenge a 4., Vas Tibor a 11., Vasné Köteles Anita a 7., Kovács Máté a 18. helyen végzett. Dürgőné Kovács Piroska ezüstérmet szerzett a felnőtt női vadászreflex kategóriában.

Vas Tibor
szakosztályvezető




Kézilabda szakosztály


A 2017-os év a kézilabda szakosztály életében eddig a legmeghatározóbb volt. Először szerepeltek a kézilabdázók hét csapattal különböző bajnokságokban. A felnőtt csapat 2017-ben is az NB-II. Dél-Keleti csoportban szerepelt és teljesítette az elvárást, megszerezte a második helyezést. A bajnokság során 22 mérkőzést játszott. Ugyancsak jól szerepelt az immár hagyományosnak mondható „Triplex” nemzetközi kupán, amelyen pályára lépett Szerbiában, Romániában és Magyarországon. Itt első lett, elhozta a vándorkupát. Utánpótlásban a 2017/2018-as évadban hat utánpótláscsapat indult: U08, U09, U10, U12, U14 és ifi. Az utánpótlástornák még nem értek véget, június 2-án tartják az utolsót. 

Eddig hozzávetőlegesen kb. 110-120 mérkőzést játszottak a sportolók, 2017 őszétől. A szakosztály minden esetben hiánytalanul biztosította a felszereléseket, felkészülést, edzéseket, személyszállítást. Igazolt aktív játékosok száma kb. 90-100 fő, külön örvendetes, hogy már az utánpótláskorúak létszáma is 70-80 fő.


Tervek, célok

A későbbi közép- és hosszú távú cél lehet egy olyan NB II-es csapat, ahol remélhetőleg 1-2 év elteltével még több félegyházi fiatal tud majd eredményesen szerepelni. Ezért fontos az alapoktól való kezdés, minél fiatalabb korosztályok tanításával, mert csak alulról lehet eredményesen építkezni. Egyértelműen megállapítható, hogy jó szakemberek irányítják az edzéseket: Miksi István felnőtt és ifi, Árvai Zoltán U10, U12, Fekete Krisztián ifi, Kis Barbara U8, U9, Kapás Krisztián pedig az U14-es korosztályban.

Az idén is beadták a TAO pályázatot, amely évek óta lehetőséget ad a kézilabda szakosztály fennmaradására, és a remélhetőleg egyre nagyobb működési költségeinek fedezésére, főleg az utánpótlás terén.

Összességében elmondható hogy a KHTK kézilabda szakosztály csapatai minden korosztályban tisztességgel helytálltak 2017-ben, büszkén képviselve az egyesület és Kiskunfélegyházát!

Isán András
szakosztályvezető





Labdarúgó szakosztály

A KHTK Labdarúgó Szakosztálya 2017/18-as szezonban is – immáron 5. éve - két felnőtt csapattal képviselteti magát Bács-Kiskun megyében, vagyis a megyei I. és a megyei II. osztályban is indított felnőtt csapatot. Mint mindenki előtt ismert, három évvel ezelőtt az összes utánpótláscsapat beleolvadt a Félegyházi Térségi Sportiskolába, így jelenleg a szakosztálynak 42 felnőtt igazolt játékosa van. Az FTSI és a KHTK között szoros együttműködés tapasztalható, hiszen a sportiskola adja a KHTK felnőtt csapatainak versenyzéséhez szükséges utánpótláscsapatokat. Ezt a szoros együttműködést támasztja alá, hogy az idei szezonban 9 ifjúsági játékos rendelkezett kettős játékengedéllyel, ami azt jelenti, hogy az FTSI U19-es csapata mellett pályára léphettek a KHTK felnőtt csapataiban. Többnyire a megyei II. osztályban szerepeltek, de igazán örömteli az, hogy volt olyan játékos, aki a megyei első osztályban vált stabil kezdő játékossá! 

A megyei I. osztályban szereplő csapat sorozatban négy bajnoki cím, majd a tavalyi harmadik hely után a 2017/2018-as bajnokságban is a dobogós hely megszerzését tűzte ki célul. A hullámzó teljesítményen látszik az, hogy átalakítás történik, egyre több fiatal kap játéklehetőséget. A cél az, hogy a 2018/2019-es megyei bajnokságban egy fiatalabb átlagéletkorú csapat induljon.

A megyei II. osztályban szereplő csapat kiemelt feladata, hogy az utánpótlásból kiöregedő játékosoknak játéklehetőséget biztosítson. Ez részben meg is valósul, hiszen aki az U19 után is szeretett volna focizni (és nem költözött el itthonról iskolai vagy munkahelyi elfoglaltság miatt), ők mind a csapat keretében találhatók. A fiatalok rutinos játékosok mellett tudnak tanulni és készülni akár a magasabb osztályban való szereplésre. Az idei megye II. szezon nagyon izgalmasan alakul, hiszen a tabella első felében lévő nyolc csapat szinte kivétel nélkül mindig igazi rangadókat játszik egymással, nagyon szoros a mezőny, a véghajrá is izgalmas lesz. Cél a dobogós helyezés! 

Elismeréssel és örömmel kell szólni arról, hogy sportág részese lehet a Honvéd Sporttelep megszépülésének. Az FTSI és Kiskunfélegyháza város vezetése tudatos, folyamatos munkájának köszönhetően évről évre javul a sporttelep infrastruktúrája és szépül a pálya környezete, ami a jövőre nézve vonzóvá teheti a labdarúgás sportágat a fiatalok, mint potenciális sportolók, és idősebbek, mint potenciális szurkolók számára egyaránt. A tervek szerint 2018 második felében a jelenleg beadott TAO pályázat jóváhagyása után még idén megépülhet egy nagyméretű műfüves pálya, ami jelentősen javít a téli felkészülési lehetőségeken.

A szakosztály minden évben pályázik TAO támogatásra, de jelenleg a korábbinál jóval kevesebb támogatás szükséges. A leselejtezett, állandó cserére szoruló eszközöket pótolja pályázati pénzekből, vagyis labdákat, mezeket, cipőket vásárol a csapat, csapattagok részére.

Sajnos a korábbi években tervezett nézőszám növelés nem sikerült. A labdarúgást kedvelők a „régi nagy öregek” még mindig kijönnek, de meg kell állapítani, hogy a fiatalok körében már egyáltalán nem népszerű a sportág nézőként történő látogatása (kivéve az FTSI berkein belül focizó srácokat). A nézőszám növelése a jövőben is kiemelt feladat a szakosztály részére. Összességében egy eredményes évet zár a szakosztály, a következő években a szinten tartás és középtávon a fiatalítás a cél. 

Ifj. Busa Imre
szakosztályvezető




Ökölvívó szakosztály


Az elmúlt évben számos versenyen vettek részt a KHTK ökölvívói, ahol eredményesen szerepeltek. Az elmúlt évben lezajlott szakosztályvezető és edzőváltás után kissé nehezen, de annál nagyobb elszántsággal indult meg a munka azokkal a versenyzőkkel, akik továbbra is a KHTK egyik legnagyobb múlttal rendelkező szakosztályának színeiben akartak versenyezni. 

Eredmények:

- Diákolimpia: Buza Barbara 1. helyezett, Tóth János és Rácz Jovanni 3. helyezett

- Pofonparti, ökölvívó sporttalálkozók. Remek fejlődést biztosított minden alkalommal a szakosztály versenyzőinek. 

- Nemzetközi verseny, Kikinda: Gondi Péter, Palotás Mihály, Buza Barbara 2. helyezett

- Magyarország Országos korosztályos Bajnoksága: Buza Barbara 1. helyezett. A fiúknál Gondi Péter a későbbi győztestől kikapva az 5. helyet szerezte meg.  

Gondi János
szakosztályvezető




Szabadisős és tömegsport szakosztály


A szakosztály vezetésének az elmúlt évekhez hasonlóan az volt a célja, hogy biztosítsa a feltételeket a sportoláshoz a tagjai számára. A létszám emelkedik, hisz egyre többen igénylik kortól és nemtől függetlenül, hogy szabadidejüket mozgással és sporttal töltsék ki. Az éves program megvalósítása során a szakosztály törekedett olyan sportágak művelésére, amelyek nem igényeltek nagy anyagi befektetést és felszerelést. Főprofil az asztalitenisz, az úszás és a röplabdázás. Ezekben a sportágakban rendszeresen részt vesznek a sporttársak is különböző versenyeken. A versenyzők jelen vannak a városi tömegsport versenyeken és a szakosztály is szervez ilyen találkozókat, ahol kisebb-nagyobb sikereket ér el.

Eredmények:

- A városi strandröplabda versenyen második helyezés. 

- A saját rendezésű városi amatőr asztalitenisz versenyen jól és eredményesen szerepeltek a szakosztály tagjai. Heti két alkalommal, hétfőn és csütörtökön van szervezett edzés, téli időszakban asztalitenisz és úszás, nyáron röplabda, asztalitenisz, és úszás szerepel a programban. A versenyzők között vannak olyanok, akik e rendszeres mozgás mellett még más sportágakban is megmérettetik magukat, úgy, mint tenisz, sakk, atlétika, úszás. A városi amatőr asztalitenisz versenyen két első és egy harmadik helyezés született. Két sporttárs rendszeresen részt vesz senior úszóversenyeken, ahol eredményesen szerepelnek. Egy versenyző megúszta a kvalifikációs szintet, ezért részt vehetett a senior úszó világbajnokságon. Az elmúlt évben is a szakosztály biztosította tagjai részére a sportolási feltételeket és a versenyzést. A megváltozott finanszírozási feltételek nehezítik ugyan a helyzetet, de pályázatok útján részben sikerül biztosítani az anyagi fedezetet a sportversenyekre. Megegyezés született a városi strand és uszoda vezetőjével, hogy látogatói jegy ellenében használhatja a szakosztály a röplabda pályát, amelynek a rendben tartása a tagok feladata.

Cél tovább növelni a tagság létszámát és felvenni más szabadidős egyesületekkel is a kapcsolatot, hogy más sportágakban is összemérhessék a sporttársak tudásunkat.

Ónodi László
szakosztályvezető





Sakk szakosztály

A KHTK sakk szakosztálya a Nemzeti Sakk Csapatbajnokság NB II. Tóth László csoportjában kilenc éve megszakítás nélkül szerepel, ahol az elmúlt 2016-17. évi (őszi-tavaszi szezonban) a 9. helyet szerezte meg. A csapatot a helyi felnőtt és saját nevelésű ifjúsági versenyzőkön kívül a környékbeli és határon túli települések (Csongrád, Kecskemét, Kiskunhalas, Tiszakécske, Magyarkanizsa) néhány játékosa erősíti.
A Megyei Kormányhivatali és Amatőr Csapatbajnokságban a játékosok partnercsapatokban (Kiskunhalas, Tiszaalpár) játszanak.

Az egyesület versenyzőinek egyéni fejlődését, ennek érdekében részvételüket helyi, és távolabbi rendezésű minősítő versenyeken segíti a szakosztály. A legjelentősebb eseményeken elért eredményeikre méltán lehet büszke az egyesület:

Időpont          Megnevezés                           Helyszín           Eredmény

2017.01.01. Villámverseny (Nemzetközi) Kiskunhalas - 4. Balogh Ferenc

2017.02.18. Diákolimpia (Megyei, U18) Soltvadkert - 3. Hideg Ferenc Bendegúz

2017.03.18. László Jenő Emlékverseny (Dél-alföldi régió) Kiskunfélegyháza - 1. Kovács Zoltán

2017.05.27. Városalapító Kupa (Nemzetközi) Kiskunfélegyháza - 5. Pilisi Lukács

2017.08.13-19. Sakkozó Magyarok (Nemzetközi) Lakitelek - 11. Világos Nándor

2017.09.08. Libafesztivál (Dél-alföldi régió) Kiskunfélegyháza - 3. Gyugyi Péter

2017.09.23. Lila Ákác (Helyi) Kiskunfélegyháza - 1. Karsai István

A hagyományos évi nyári napközi-sakktábort 2017-ben Csongrádon tartotta meg a szakosztály.

A sportdiplomácia területén hárman magasabb szervezetben tevékenykednek: Tanács István, a Bács-Kiskun Megyei Sakkszövetség (BKMSSZ) elnöke, Seres László, a Magyar Sakkszövetség Szenior Bizottság tagja, a BKMSSZ főtitkára, Kemény Csaba, a BKMSSZ Felügyelő Bizottság vezetője.

Tanács István
elnökségi tag, szakosztályvezető




 

Kövessen minket a Facebookon is!