Helyi hírek 2023. május 23. 16:00 Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park

Ártalmatlanok és hasznosak az óriás tőrösdarazsak

Ártalmatlanok és hasznosak az óriás tőrösdarazsak
Sokakban riadalmat keltenek a májusban megjelenő óriás tőrösdarazsak (Megascolia maculata). Alaptalanul, mert ezek a szelíd óriások sem az emberre, sem a háziállatokra nem veszélyesek, ugyanakkor segítenek kordában tartani a cserebogár-szaporulatot.

Május van és ezzel együtt megjelentek az óriás tőrösdarazsak (Megascolia maculata) is. Kertek, parkok gyepén, korhadó fa vagy a komposzt közelében keringenek, akár nagyobb létszámban is. Ez a hazánkban védett darázsfaj Európa legnagyobb termetű hártyásszárnyúja, igen látványos a megjelenése. Testmérete elérheti az 5 centimétert, szárnyfesztávolsága pedig a 8 cm-t is.


Fotó: Palcsek István Szilárd

Ne bántsuk őket!

Nem kell tőlük tartanunk, mert igazi szelíd óriások. Bár rendelkeznek fullánkkal, azokat csak nagyon ritkán és kizárólag önvédelemre használják, pl. ha megfogjuk őket vagy rájuk ülünk. Hessegetésre, csapkodásra sem válaszolnak támadással. Ha véletlenül mégis mi lennénk a ritka kivételek, és megszúr minket egy tőrösdarázs, akkor sem kell kétségbe esnünk, mert bár a szúrás fájdalmas, de allergiás reakciót nem vált ki és másnapra már nyoma sincs. 

Biológiai védelem a cserebogárpajorok ellen

A kifejlett darazsak elsősorban nektárral táplálkoznak és a méhekhez, poszméhekhez hasonlóan hasznos beporzó rovarok. Nem túl érdekes életmódjuk mellett azonban egészen izgalmas a szaporodásbiológiájuk. Lárváik ugyanis különféle lemezescsápú bogarak lárváiban fejlődnek. A nőstények bámulatos pontossággal találják meg a szarvasbogarak, orrszarvúbogarak, rózsabogarak és bizonyos cserebogarak pajorjait és tojásaikat azokba helyezik. A kikelő darázslárvák pedig belülről, elevenen falják fel a bogárlárvákat. Ezzel egyébként az ember számára a beporzás mellett további hasznot is hajtanak, hiszen tevékenyen részt vesznek a cserebogarak biológiai kontrolljában.

A fentieknek megfelelően a tőrösdarazsak a társas redősszárnyúdarazsakkal (pl. lódarázs, német darázs, padlás darázs) ellentétben magányosan élnek és csak a szaporodási időszakban találkozhatunk velük nagyobb számban, főleg ha rátalálnak egy-egy bogárlárva-lelőhelyre. Ilyenkor a városi környezetben is megjelenhetnek, néha alaptalan riadalmat keltve azokban, akik nem ismerik őket. 


Fotó: István 1949

Különbözik a lódarázstól

A lódarázs

Könnyű megkülönböztetni ezeket a jámbor hártyásszárnyúakat a gyakran valóban agresszív lódarazsaktól. Mert bár a nőstény tőrösdarazsak feje sárga, a hímeké pedig fekete, de a toruk mindig fekete és a szintén fekete alapszínű potrohukon 4 nagy sárga folt is látható. Így még röptükben is fekete-sárga összbenyomást keltenek. Ezt már csak az a tény is erősíti, hogy alapvetően a hasoldaluk is fekete.

Ezzel szemben a lódarazsak feje és tora sárgás-vöröses, a potrohuk hátulsó kétharmada pedig alulról és felülről nézve is sárga alapszínű. Így vörös-sárga összbenyomást keltenek


Fotó: Balogh Diána

Kár is lenne összetéveszteni ezeket a hasznos és szép rovarokat az ember számára néha kellemetlen fajokkal, mert az óriás tőrösdarazsak ritkább és sokkal inkább védelemre szoruló tagjai a hazai faunának.

Óriás tőrösdarázs

  • Tőrösdarazsak (Scoliidae) családja
  • Nőstény: az 5 cm-t is elérheti, feje sárga
  • Hím: 2-3 cm (kisebb), feje fekete
  • Testük fekete, a potrohon négy sárga folttal
  • Lábaik feketék, tüskések, szárnyaik füstösek
  • Békés természetű, csak védekezésként csíp
  • Nem ismert olyan eset, hogy emberre támadt volna
  • Magyarországon védett!
  • Eszmei értéke: 50 ezer forint 

Kövessen minket a Facebookon is!