Helyi hírek 2018. május 22. 18:30

Emléknap a városalapítók tiszteletére

Képgaléria
Emléknap a városalapítók tiszteletére
Jász-Kun Történelmi Emléknapot szervezett május 22-én a Kiskun Múzeum és a Kiskunfélegyházi Nyugdíjas Klubok Egyesülete a városháza dísztermében. Az emléknap résztvevőit Csányi József polgármester köszöntötte. Ezt követően dr. Knipl István régész-történész tartott előadást „Környezeti változások a Duna-Tisza közén” címmel. Mészáros Márta múzeumigazgató, a „Jászkunság 1699” címmel megjelent könyvet mutatta be, majd előadást tartott a ”Jász-Kunság eladásától a redemptio ünnepéig” címmel. Az előadásokat követően a Petőfi-emlékházban kulturális és hagyományőrző program várta a megjelenteket.

- A jászok és a kunok 273 évvel ezelőtt vásárolták vissza szabadságukat Mária Terézia királynőtől, erre az eseményre emlékezünk a mai napon. Mai ünnepünk a jász és kun őseink ünnepe, akik nem törődtek bele szabadságuk elvesztésébe és előjogaik megvonásába. Nem voltak sokan, mégis, évtizedekig tartó küzdelmek árán kivívták szabadságukat. Bár a jász és a kun sok tekintetben különbözik egymástól, de sorsuk már a honfoglalás előtti időkben is egybekapcsolódott. Hazai krónikásaink és a külföldi források is sok esetben együtt emlékeznek meg róluk.

Több, mint ezer év óta él az ország középső területén a jászkun nép, számban megsokasodva, sok vihart átélve, de soha el nem fogyva, és az évszázadok alatt kialakított egy olyan csodálatos, öntudatos életet, amely - habár csak töredékeiben - még ma is él közöttünk és méltán érdemel figyelmet.

A 14. század elején I. Károly által kiállított okmányok szerint a jászok egy része már régóta a király és elődei szolgálatában katonáskodott. Így - a szerzett érdemek elismeréséül -  közülük sem szolga, sem jobbágy, sem a többi fölött hatalmaskodó úr nem lehetett senki. A legteljesebb mértékben érvényesült tehát a szabadság, egyenlőség és testvériség elve. Az idő bebizonyította, hogy a konoknak kikiáltott kunok és a takarékos, ám nem kevésbé csökönyös jászok lesznek a magyarok legmegbízhatóbb szövetségesei – mondta a tanácskozást megnyitó beszédében Csányi József.

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!