Helyi hírek 2018. május 25. 21:50

Pénteken fesztiválhangulat alakult ki a városközpontban

Képgaléria
Pénteken fesztiválhangulat alakult ki a városközpontban
Pénteken délután egyre többen látogattak el a városközpontba. A felnőttek a kézművesek portékáit nézegették, a gyerekek pedig a könyvtár mögött felállított vidámpark játékait nyüstölték, de sokan megkóstolták a pékségek, éttermek, sörfőzők finomságait is. A Városalapítók napjának fesztiválját Csányi József nyitotta meg a Béke téri színpadon. A polgármester köszöntötte a félegyháziakat, valamint a testvérvárosainkból – Kikindáról, Tordáról , és Segesvárról – érkezett vendégeinket, jó szórakozást és időtöltést kívánva mindenkinek. A köszöntő után – a gyerekek nagy örömére - Masni és Pocó gyermekkoncert kezdődött a színpadon. Ezt követően Mihályi Réka és Rácz Gergő műsorát láthatta a közönség a Kelemen Kabátban élőzenei koncert előtt. A Petőfi téri színpad sem maradt üresen. Ott a Kiskunfélegyházi Ifjúsági Fúvószenekar koncertjét és a Plox Tűzzsonglőr csoport bemutatóját élvezhették a térre látogatók.

Megnyitójában Csányi József elmondta: – Mária Terézia 1745. május 24-én adta vissza szabadságukat a kiskunoknak, nagykunoknak és jászoknak. A Városalapítók napját ezért ünnepeljük minden évben ebben az időszakban. Kiskunfélegyháza a Kiskunság központjává vált a szabadságjogok megváltásával, visszavételével és elkezdődött a felemelkedés, a várossá válás időszaka. Szólt arról is, hogy 2000-ben Ficsór József polgármester vetette fel azt a gondolatot, hogy a régmúlt sikereire meg kell emlékezni. Így 2000. május 21-én tartották meg az első Városalapítók napját. Azóta is őrizzük ezt a hagyományt, és napjainkban is figyelünk arra, hogy évről évre új eseményekkel gyarapítsuk.

Testvérvárosaink küldöttségei is minden alkalommal megtisztelik ünnepeinket, és segítik törekvéseinket. Éppen ezért az önkormányzat tavaly egy új kitüntetést alapított. Ennek célja, hogy a város jeles polgárai mellett testvérvárosaink azon polgárainak munkáját is elismerik, akik sokat vannak közöttünk és segítik munkánkat, a magyarság őrzését. Idén a segesvári Gál Ernőnek köszönik meg sok-sok éves fáradozását, együttműködését. A kitüntetéseket vasárnap délelőtt az ünnepi közgyűlésen adjuk át – tette hozzá a polgármester.


A Városalapítók napjának szombati programja:

Béke tér:

10.15 X. Kunsági Bajuszfesztivál megnyitója

Köszöntőt mond: Csányi József polgármester, Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság ügyvivője, Gulyás László ötletgazda-szervező

11.00 „Kinek bajsza éppen serken” - A Padkaporos Táncegyüttes és barátainak műsora, kísér a Rozsdamaró zenekar     

13.45 Nyilvános bajuszmustra

Felvonulás hazai és külföldi bajuszosokkal, a Kunsági Bajuszkirállyal, a feltrei zászlóforgatókkal, a Langaléta Garabonciások vezényletével a Szent István- templomtól a Béke térig

14.15-17.15 Nemzetközi bajuszmustra és Kunsági Bajuszkirály-választás

18.00 Berecz András Kossuth-díjas mesemondó előadása

20.30 CSÍK ZENEKAR élőzenei koncert

22.00 Padkaporos Táncház a Rozsdamaró zenekarral


Petőfi téri színpad:

11.30 „Volt egy ember, nagybajuszos” című alkotói pályázat eredményhirdetése

15.00 Fabók Mancsi bábszínháza: A háromágú tölgyfa tündére című bábelőadás

16.00 Vig Balázs: Három bajusz gazdát keres című gyermekműsora

16.00-19.00 Családi délután a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskolával


Petőfi -szobor mögötti tér:

19.00 A Langaléta Garabonciások: Háry János, avagy a nagyot lépő obsitos című gólyalábas előadása

20.00 Az olaszországi FELTREI zászlóforgatók csoportjának műsora

s. r.

 

Kövessen minket a Facebookon is!