Helyi hírek 2018. május 26. 18:45

Aki a bajuszt szereti, rossz asszony nem lehet

Képgaléria
Aki a bajuszt szereti, rossz asszony nem lehet
Ezzel a vezérgondolattal mutatkozott be a Városalapítók Hetén a Bajuszfesztivál egyik versenyzője szombaton délután, a bíráló bizottság előtt arca ékének bemutatásakor. Félegyházán délelőtt a Langaléta Garabonciások felvezetésével a bajuszos társadalom felhívta a figyelmet arra, hogy minden hölgy és férfiember megismerkedhet a mai napon a bajusz viselésének fontosságával, értékével.

A rendezvény megnyitóján Csányi József polgármester köszöntötte a mustra résztvevőit és a vendégeket, kiemelve, hogy Félegyháza különös szeretettel fogadta a X. jubileumi Kunsági Bajuszfesztivált.

Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság ügyvivője arról szólt, hogy a mostani rendezvényen gólyalábon álló Gulyás László álmodta meg a bajuszfesztivál megrendezését. Ennek okán Kiskunfélegyházát a magyar bajusz szokás és viselet fővárosának tekintjük.

Délután a Béke-téri színpadon mutatkozott be a bajuszos közösség, hogy szakértők ítéljék meg, hogy ki az, aki legszebben gondozza arcszőrzetét. A versenyzők között több magyarországi település képviseltette magát, de voltak Amerikából és Ausztriából érkezett bajuszosok is.

A bírálatok megkezdése előtt Szilágyi Péter, a Magyar Bajusz Társaság ügyvivője elmondta, hogy a társaság a megalakuláskor céljául tűzte ki, hogy megismertessék ezt a jellegzetes magyar férfi arcviselet, és ösztönözzenek mindenkit a hagyományápolásra. Arról is szólt, hogy a közelmúltban három támogatóval benyújtották kérelmüket, hogy „A magyar bajuszt”, mint értéket felvegyék a Nemzeti Értéktárba. Ennek egyik támogatója Mészáros Márta, a Kiskun Múzeum igazgatója volt, aki így fogalmazott ajánlásában: - A férfi arcszőrzet e jellegzetes és jellemző formája a magyar viselkedéskultúrában ismert és elvitathatatlan. A magyar bajusz jelkép és szimbólum, de egyben nemzeti jellegzetesség is.   

A Béke téren megtartott záró rendezvényen, miután mindenki arcdíszét megszemlélte a zsűri, a következő eredményt hirdették ki:

A szakállasok és bajuszosok versenyét Palotai Attila nyerte. Kifent bajusz kategóriában Pálfy Zoárd, természetes bajusz kategóriában Kiss Mátyás nyert. Magyar bajusz kategóriában Járomi Zsolt nyert.  Az idei bajuszkirály címet Kiss Mátyás érdemelte ki.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!