Helyi hírek 2018. május 29. 07:30

Életre szóló élmény Malagából

Képgaléria
Életre szóló élmény Malagából
Az európai kultúrák megismerését és a nyelvtudás elmélyítését is célozta az a tíz napos spanyolországi út, amelyen a Móra Ferenc Gimnázium tanulói vehettek részt. A napsütés, zene és tánc életre szóló élménnyel gazdagította a négy diákot.

A spanyolországi Malaga városába utaztak tavasszal a Móra Ferenc Gimnázium diákjai az Európai Unió Erasmus+ projektje révén – tájékoztatta lapunkat Sinkó Edit, az iskola igazgatóhelyettese. A négy diák (Vajda Anna 11/B, Vörös Dóra 11/B, Szabó Károly 11/B, Tóth Regina 11/C) az angol nyelvtudás gyakorlása és az európai kultúrák megismerése mellett számos élménnyel gazdagodva tért haza a tíz napos útról.

– A Multicultural Sound elnevezésű projektben a fiatalok nyolc ország diákjaival közösen vettek részt a szegedi YOPA (Youth for participation Association) Nonprofit szervezet jóvoltából, s a különböző afrikai, spanyol, ausztrál, amerikai tánc és zene megismerése mellett a bevándorlók kérdése is szerepet kapott – mondta el az igazgatóhelyettes asszony.

– Ez az utazás életem egyik legjobb döntése volt – nyilatkozta Vörös Dóra 11/B osztályos tanuló, hozzátéve, hogy az út révén nagyon sok embert, s rajtuk keresztül más országok kultúráját, szokásait ismerte meg.

Vajda Anna 11/B osztályos tanuló a köszönetét fejezte ki a projekttel kapcsolatban a YOPA szervezetnek, a tanárnőnek, az ottani önkénteseknek és a főszervezőknek is, és mint mondta, egy életre szóló élménnyel gazdagodott.

– Amikor megláttam a pályázati felhívásban szereplő helyszínt, tudtam, hogy ez az én nagy pillanatom. Spanyolország, barátok, napsütés, zene és tánc, minden, amire szükségem van kilenc nap alatt – mesélte Anna.

– Számos új dolgot megtudtam napjaink európai problémáiról, s megtanultam előítéletek nélkül gondolni másokra. Nagyon tetszett, hogy sok nemzetiség volt együtt. Minden kultúrába belekóstoltam kicsit, barátságokat kötöttem és még néhány új táncot is tanultam. Ez a projekt nem kilenc napig tartott számomra, ez egész életemben velem lesz – tette hozzá Anna.

Az idegennyelv fejlesztése, tanulása érdekében tartotta különleges lehetőségnek Tóth Regina 11/C osztályos tanuló a malagai utat. A kint köttetett barátságok révén kellemes csalódások érték a különböző országok csapataival kapcsolatban.

– Nap mint nap beszélek spanyol, olasz, török, észt, macedón, román és portugál barátaimmal. Tanultam különböző szavakat más nyelveken, és tanultam más emberek kultúráiról, szokásairól – mesélte élményeit Regina, hozzátéve, hogy legközelebb sem hagyna ki ilyen lehetőséget.

Fotó: Móra Ferenc Gimnázium
 

Kövessen minket a Facebookon is!