Helyi hírek 2018. május 30. 07:30

Az egészséges szenvedély

Képgaléria
Az egészséges szenvedély
Sokak számára ez a két szó ellentmond egymásnak. Pedig nem is annyira… Miért ne lehetne a szenvedélyünk az egészséges életmód és szemlélet! Szenvedélyesen élvezhetjük az életet és akár az egészséges életmódot is. Erre hívták fel a félegyházi iskolások figyelmét Az egészséges szenvedély előadás szervezői május 29-én, kedden. A drogprevenciós és az egészséges életmódot népszerűsítő bemutatónak – amely az önkormányzat és a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság rendezésében valósult meg – a Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnok adott helyet.

A rendezvény célja az volt, hogy felhívják a félegyházi fiatalok figyelmét a drogok veszélyeire és az egészséges életmód fontosságára. Az esemény előadóinak hitelességéhez nagyban hozzájárult, hogy személyesen is érintettek a témában.

Az eseményt Csányi József polgármester, a Kábítószer Egyeztető Fórum elnöke nyitotta meg, aki két tinédzserkorú gyermek édesapjaként is hangsúlyozta a téma kiemelt fontosságát. Az alkalom háziasszonya, Bajzák Andrea ifjúsági referens munkájából és szülői minőségéből adódóan is hasonlóképpen vélekedik.

Timafalvi László rendőr ezredes, kiskunfélegyházi rendőrkapitány és dr. Horváth-Rekedt Gréta bűnmegelőzési főelőadó többek között a kábítószerek káros hatásairól és a rossz döntések lehetőséges következményeiről ejtettek szót, és felhívták a fiatalok figyelmét arra is, hogy a „klasszikus” drogok mellett nagyon sok kétes eredetű szer is van a piacon, amelyek hatása akár végzetes is lehet. A droghasználat veszélyeire hívta fel a figyelmet az a rövidfilm is, amit döbbent arccal néztek végig a fiatalok, szembesülve a veszéllyel: mennyire könnyű alkalmi drogfogyasztóból a családtól és barátoktól eltávolodó, a társadalom perifériájára sodródó függővé válni.

Városunk egyik kiváló sportolója személyes példáján keresztül szemléltette, hogyan válhat egy vidám baráti összejövetel rémálommá. Ez történt meg vele is, amikor valaki észrevétlenül olyan szert csempészett az italába, amely emlékezetkiesést és heves rosszullétet okozott. Ahogy ő, úgy a szakelőadók is arra ösztönözték a fiatalokat, hogy ne féljenek szólni, ha olyat tapasztalnak, ami valaki mást veszélybe sodorhat.

Az előadások sorát Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta és klinikai szakpszichológus zárta, A kikapcsolódás az vajon mi? című performanszával. Arra hívta fel a figyelmet, hogy a 21. század embere egyszerre mindent akar, és lehetőleg azonnal. Nem tud pihenni, relaxálni, kikapcsolódni. Előadásában a fiatalok nyelvén invitálta hallgatóságát egy olyan világba, ahol a társas kapcsolatok, a sport, a közös élmények tartalommal töltik meg életünket.

A rendezvény második felében a diákok különböző sportokat – labdarúgást, ökölvívást, teniszt, asztaliteniszt, TRX-et, különféle közdősportokat – próbálhattak ki, kiváló helyi sportolók vezetésével.

V. B.

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!