Helyi hírek 2018. június 1. 12:15

Ismét új beruházással gyarapítja Félegyháza gazdaságát az Integrál Zrt.

Képgaléria
Ismét új beruházással gyarapítja Félegyháza gazdaságát az Integrál Zrt.
Új üzemcsarnokot avattak május 31-én az Integrál Zrt. baromfifeldolgozójában. A továbbfeldolgozó, késztermékgyártó üzem 2400 négyzetméter beépített területtel, korszerű gépekkel és kiszolgáló helyiségekkel, 2700 négyzetméteres parkolóval épült meg több, mint 916 millió forintos költséggel, amelyhez a Nemzetgazdasági Minisztérium több mint 400 millió, vissza nem térítendő támogatással járult hozzá. A feldolgozó húsz új munkahelyet is teremt Félegyházán. Az üzemcsarnok átadási ünnepségén dr. Horváth Sándor elnök-ügyvezető igazgató köszönte meg a munkát azoknak, akik a beruházás megvalósulását támogatták, a kivitelezésben közreműködtek. A nemzeti színű szalag átvágása előtt Marczinko Zoltán helyettes államtitkár és Csányi József is méltatta az Integrál Zrt. tevékenységét és az új beruházás fontosságát.

Az üzem avatásán dr. Horváth Sándor elnök-vezérigazgató így fogalmazott: – Ünnep a mai nap számunkra, hiszen az 1945-ben alapított cégünk fejlődésének jelentős, meghatározó szakaszába lépett az új üzem megépítésével. Az Integrál Zrt. a hízott víziszárnyas, ezen belül is a hízott liba elsődleges feldolgozásában vezető szerepet játszik hazánkban, de mondhatnám globális szinten is. Az Integrál védjeggyel forgalomba kerülő hízott liba és hízottkacsa-termékek, a hízott libamáj, a hízott kacsamáj, a darabolt termékek, az egyéb melléktermékek jelentős elismerésnek örvendenek az exportpiacokon; Japánban, Kanadában, Dél-Koreában, Hongkongban, Nyugat Európában és természetesen a belföldi piacon is. A vevők szeretik, keresik ezeket a termékeket, mert az Integrál védjegy a jó minőségű, ellenőrzött körülmények között gyártott árut testesíti meg.

Az utóbbi években növekvő mértékű elvárásként jelent meg, elsősorban az export vevők részéről, a termékeink feldolgozottsági szintjének növelése. Ez elsősorban a májtermékek szeletelésével, erezésével, a darabolt termékek formázásával, csontozásával valósult meg. Ezen tevékenység továbbra is az elsődleges feldolgozás keretén belül maradt, ezért szükséges volt a fejlődés, a fejlesztés új szakaszába lépni, amelynek eredményeként a 2016-os év elején döntés született .

Az új üzem a próbagyártásokat, az új késztermékek előállítását megkezdte, az eredmények biztatóak. Az Európai Unión kívül eső export piacokra történő termelés, szállítás engedélyeztetése folyamatban van. Partnereinknek fontos, hogy jól áttekinthető, ellenőrizhető a késztermék-gyártás teljes folyamata, hiszen tevékenységünk a teljes vertikumot átfogja, amely magában foglalja a törzstartást, a keltetést, a nevelést, a hizlalást, az elsődleges feldolgozást és most már a késztermék gyártását is. Az export és a belföldi vevők megalapozottan számíthatnak arra, hogy az Integrálnál gyártott, jó minőségű nyers termékekből, magas hozzáadott értéket tartalmazó, kiváló minőségű készterméket gyártunk.”

Marczinko Zoltán helyettes államtitkár is üdvözölte az üzem létrejöttét. Elmondta, hogy ez nemcsak az Integrál Zrt. életében, hanem minden élelmiszeripari cég életében jelentős és fontos, nagy siker. A most átadott késztermék-üzem mérföldkő a cég életében. Mostantól egy sokkal hosszabb értékláncú, feldolgozott terméket előállító üzemmé válik az Integrál.

A város nevében Csányi József polgármester üdvözölte az üzem létrejöttét. Elmondta, hogy Kiskunfélegyháza a megye harmadik legnagyobb települése, de gazdasásilag a második helyet foglalja el, Baját megelőzve. A munkanélküliségi ráta kedvezően alakult az elmúlt években. Négy éve még 10 százalék fölött volt Félegyházán és környékén a munkanélküliek száma, ma már arról beszélhetünk, hogy ez az arány 4 százalék alá csökkent.

– Elmondhatjuk, hogy olyan felelősségteljes vállalkozásokkal, cégvezetőkkel vagyunk körülvéve, akik elsődleges beruházási, fejlesztési központjuknak saját városukat tekintik. Ez elismerendő, és köszönjük a bizalmat a város nevében is. Láthatjuk azt, hogy az Integrál Zrt. az elmúlt, sokszor nagyon nehéz időkben is a dolgozók megtartására, munkakörülményeik javítására, termelőkapacitásának fejlesztésére törekedett. Ennek köszönhető, hogy Magyarországon az Integrál Zrt. az iparág zászlóshajójává válhatott – tette hozzá a polgármester.

s. r.  

Fotó: Fantoly Márton
 

Kövessen minket a Facebookon is!