Helyi hírek 2018. június 2. 15:30

Erasmus+, avagy plusz egy életre szóló élmény

Képgaléria
Erasmus+, avagy plusz egy életre szóló élmény
A Móra Ferenc Gimnázium Let’s meet together! elnevezésű, három éven át tartó Erasmus+ programja lassan a végéhez közeledik. Hat ország - Spanyolország, Norvégia, Lengyelország, Litvánia, Törökország és Magyarország - egy-egy iskolája vett részt a programban, ahol minden hónapban újabb és újabb feladat várt a tanárokra és a diákokra. Az utolsó találkozóra Bailénben, egy spanyolországi kisvárosban került sor.

Az utazást prezentációk, plakátok készítése, videochat-elés előzte meg, míg végül május 5-én felszállt a repülő és elindult a csapat Spanyolországba. Az öt diák (Bakó Liza, Sánta Márk, Fülöp Odett 10., Farmasi Ádám, Sashalmi Balázs 9. osztály) és két kísérő tanár dr. Szabó Gyuláné Matyók Katalin és Kiss Gabriella egy hetet töltött a gyönyörű Bailénben.

A felejthetetlen élményről, az Erasmus+ program által kínált lehetőségről Bakó Liza, a Móra Ferenc Gimnázium 10/A osztályos tanulója számolt be lapunknak.

– Ez az egy hét életem legnagyobb élménye volt. Gyönyörű táj, tökéletes időjárás, barátságos külföldiek, s egy szuper csapat: diáktársakkal és két odafigyelő, gondoskodó, kalandvágyó tanárral. Miközben bejártuk Málaga központját, a tengerpartot, Torremolinost, ahol a híres spanyol paellát is megkóstolhattuk, a gyönyörűséges Ronda városkában a narancsfák árnyéka alatt andaloghattunk a bikaviadal-aréna mellett és a völgyhídon át, majd innen vezetett utunk Bailénbe.

Itt családoknál szálltunk meg, ahol belekóstolhattunk, milyen egy hétköznapi spanyol család élete. Egy szóval jellemezve: hangos, két szóval: nagyon hangos. Jellemző rájuk a "mindig csináljunk valamit" temperamentum, ami a mi esetünkben pozitívum volt, mert így öt nap alatt minden Bailénhez közel és kevésbé közel lévő városba is elmentünk, minden látnivalót megnéztünk, minden hegyre felmásztunk és majdnem minden éttermet kipróbáltunk.

Elmondhatom magamról, hogy kenuztam egy hegyek közti tóban, voltam középkori arab fürdőben, vásároltam spanyol plázában – ahol nincsenek külön boltok, szintenként van mindenhol minden –, bowlingoztam spanyolokkal, akik egy-egy sikertelen menet után azt kiabálták, hogy "Hisztenem!" (ez az „Istenem!” spanyol változata), minden nap lejártam a lábam, és a telefonom szerint teljesítettem a napi ajánlott 10 ezer lépést.

Kóstoltam churrost csokiöntettel, kebabot, gazpachot és még sok más spanyol finomságot. Beszélgettem spanyolokkal, litvánokkal, törökökkel, norvégokkal, lengyelekkel és ezeken a nyelveken megtanultam legalább néhány szót. Fürödtem a tengerben, ahol hullámmedencét megszégyenítő hullámok dobáltak, és persze elmondhatom, hogy részese voltam egy programnak, ami mindezt lehetővé tette, mert részese voltam az Erasmus+nak.

Ezt a hatalmas mennyiségű élményt sohasem felejtem el, és ha a Móra Ferenc Gimnázium legközelebb is részt vesz Erasmus+ban, ez az álomutazás még folytatódhat. Ha nem én, akkor egy másik mórás tölthet el egy felejthetetlen hetet valahol egy felejthetetlen társasággal, felejthetetlen mennyiségű élménnyel, szórakozással és újdonsággal. Mert erről szól az Erasmus+.

Nagyon hálás vagyok mindenkinek, aki közreműködött a program megvalósításában és bármivel is hozzájárult az utazás lebonyolításához, és ahhoz, hogy ennek az egésznek én is részese legyek. Érdemes idegen nyelveket tanulni, mert új ablakokat nyithatunk más emberek, más országok, más kultúrák, s ezzel együtt a világ felé.

K. G. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!