Sport 2018. június 8. 10:00

Kitüntető díjat vehetett át Luchmann Péter

Kitüntető díjat vehetett át Luchmann Péter
Elismerték Luchmann Péter diáksportért végzett elmúlt évekbeli munkáját. A Magyar Diáksport Szövetség május végi közgyűlésén osztotta ki a 2018-as „Diáksportért” díjakat. Luchmann Péter, a Kiskunfélegyházi Dózsa György Általános Iskola tanáraként Kiskunfélegyháza és körzete Diáksport Bizottságának titkáraként évek óta szervezi a diákolimpiai rendezvényeket, valamint segíti a megyei versenyrendszer lebonyolítását. A munkájáért kapott elismerő díjat Balogh Gábor elnöktől vette át.

2010-ben csatlakozott a félegyházi Diáksport Bizottsághoz Luchmann Péter pedagógus, testnevelő, a szervezet helyi titkáraként azóta végzi a diáksport rendezvények szervezését, lebonyolítását. Ezt megelőzően is szervesen kapcsolódott a versenyekhez, bíróként segítve a munkát.

- Első jelentős esemény, amelynek szervezésében részt vettem az országos teremlabdarúgó diákolimpia félegyházi döntője volt még 2010-ben. Felelősségteljes a versenyek koordinálása, hiszen a többi pedagógussal és nem utolsósorban a diákokkal is meg kell találni a közös hangot. A sportoló gyermekek szeretik, ha elismerik őket. Félegyháza szerencsére élen jár a diáksportok terén, számtalan sportágban értek el itteni diákok országos eredményt, az atlétika terén kifejezetten sikeresnek számít a város. A gyerekek sikerorientáltak, könnyű őket motiválni, az adott célért mindent megtesznek.

A diákversenyek rendezése, szervezése összetett feladat, kezdve az éves versenynaptár elkészítésével, a megyei és országos megmérettetések összehangolásával.

- Struktúráját tekintve a diákversenyek lebonyolítása felmenő rendszerben történik. Az országos döntőket regionális, megyei selejtezők előzik meg. A helyszínek, a pálya és a terem biztosítása mellett megfelelő létszámú és képzettségű versenybíró szükséges a sikeres lebonyolításhoz. Össze kell dolgozni a városi sportegyesületekkel, intézményekkel, játékvezetőkkel. Próbálunk minél szélesebb réteget megmozgatni a diáksportok terén, az országos döntőkig hosszú az út. Több száz indulóból csupán egy vékony, szűk réteg ér el jelentősebb eredményt. A legnépszerűbb versenyeknek a labdajátékok számítanak, viszont Kiskunfélegyházán eredményesség terén az atlétika dominál, hosszú évtizedekre visszamenőleg.

- Mit jelent számodra a díj?

- A diáksportért-díjat a szövetség elsősorban a versenyek szervezéséért adta, egy nagy megtiszteltetést, elismerést jelent. Kiemelném, hogy ezt a munkát nem egyedül végzem. Kiskunfélegyházán háromtagú diáksport bizottság működik, Fábián József elnök és Dinnyés-Kis Zsuzsanna elnökhelyettes mellett látom el a titkársági feladatokat. Mellettük a Dózsa György Általános Iskola is támogat, ahol segítik a diáksporti és a pedagógusi feladataim összeegyeztetését.

G. Z.

Fotó: Gombkötő Csaba 




 

Kövessen minket a Facebookon is!