Helyi hírek 2018. június 7. 15:00

Tömörkénynél látták a barnamedvét

Tömörkénynél látták a barnamedvét
Csütörtök reggel Tömörkénynél járt az elkóborolt medve, folyamatosan követik a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei illetve a rendőrség. Várják a megfelelő pillanatot, hogy elaltathassák.

Fotó: illusztráció - MTI - Nagy Zoltán

Ahogyan azt a hiros.hu korábban megírta, barnamedvét figyeltek meg hétfőn, Abony térségében. Az állatot kedden Kocsér környékén, szerda reggel pedig már Tiszaalpár magasságában észlelték.

Az eddigi megfigyelések alapján a medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót, ennek ellenére semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni.

A Duna-Ipoly-, a Kiskunsági- és a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálata, a rendőrség a térségi polgárőrségek, és a helyi vadásztársaságok összefogásával zajlik a medve helyzetének folyamatos nyomon követése. A Készenléti Rendőrség kollégái hőkamerával felszerelt helikopterrel, a természetvédelmi őrök drónnal is keresik a hazánkban jelenleg hatályos jogszabályok szerint fokozottan védett állatot.

A 3 év körüli medvét ma hajnalban a felgyői hulladéklerakónál látták, reggel viszont már Tömörkénynél látta egy gépkocsivezető.  Tegnap késő este még Tiszaalpárnál volt és az éjszaka közel 30 km-t kóborolt. A Kiskunsági Nemzeti Park őrszolgálata a Csongrád megyei Rendőrkapitányság munkatársaival és a vadászokkal együtt - mintegy negyvenen - keresik a medvét. Úgy tudjuk, hogy a rendőrség már kutyát is bevetett a kereső akcióba, de ma délelőtt 9 óráig még nem találták meg. Egy tömörkényi férfi azt mondta a keresés helyszínén, hogy ő nem fél ettől a medvétől, mert ez nem egy emberre támadó típus, inkább elkerüli őket.

A Nemzeti Park tájékoztatása szerint eddigi útvonala alapján az állat a Tisza vonalán halad és a déli határ felé tart. A medve jámboran viselkedik, elsősorban gyümölccsel táplálkozik, emberrel szemben nem tanúsított agressziót. Az állat kilövése CSAK akkor cél, ha agresszívvá válik. Ha ki kell lőni, a Bükki Nemzeti Parkba viszik, medvéknek fenntartott helyre.
 

Bár a medve eddig teljesen békésnek mutatkozott, semmilyen körülmények között nem javasolt szándékosan a közelébe menni!




 

Kövessen minket a Facebookon is!