Helyi hírek 2018. június 7. 15:18

Folyamatosan ápolják a környezetüket

Képgaléria
Folyamatosan ápolják a környezetüket
Seprűk, lapátok, talicskák, és sok-sok szerszám várta a dózsás gyerekeket és szüleiket május 31-én, a Dózsa iskola udvarán. Gazdára is találtak a szerszámok, és hamarosan megkezdődött az iskola környezetének felújítása, rendbetétele. Voltak, akik a futópálya salakját frissítették, a játszóeszközöket takarították, festették, mások a focipályát tették rendbe, de a környező parkolókat is megtisztították a szeméttől. Az intézmény három éve az országban egyedüliként csatlakozott az 5S japán programhoz. Ennek lényege, hogy környezettudatosságra neveljék a gyerekeket. Az 5S a fő feladatokat jelzi, amelyet így összegzett Révész Gyula, az AOTS Egyesület elnöke: selejtezd ki azt, amire nincs szükséged, a többit rakd a helyére. Utána takarítsd ki a környezetedet, fogalmazd meg azokat a szabályokat, hogy minek, hol van a helye. Ezt a munkát folyamatosan végezd!

Terbe Ákosné igazgató elmondta, hogy jó döntés volt, hogy csatlakoztak a programhoz. A szülők is támogatói, sőt közreműködői az akcióknak, de ami még ennél is fontosabb, hogy a tanulók is szívesen látnak hozzá környezetük ápolásához. Ennek bizonyítékaként megmutatta Brimo Minan 7. b. osztályos tanuló írását, amely az iskola újságjában, a Chipegető-ben fog megjelenni:  

Hatalmas sikerrel zárult két évvel ezelőtt iskolánkban az 5S Public kiskunfélegyházi projektje. De a siker kötelez is bennünket: kötelez a tiszta és biztonságos környezet kialakítására és a program folytatására. Az utánkövetés 2017-es eseményeinek példájára az idén május 31-én délután kerül sor arra a programra, amelynek célja most is a hatékony munkát elősegítő körülmények további észszerű alakítása. Mivel az alkalom egybeesik lapzártánkkal, Katika néni foglalta össze lapunknak a nap várható eseményeit:

„Az idei utánkövetés is az 5S által megfogalmazott elvek alapján valósul meg gyerekek, szülők, pedagógusok, illetve Budapestről érkező vendégek részvételével. Természetesen itt lesznek az 5S Public Magyarország képviselői is. Ebben az évben – hasonlóan a tavalyihoz – nyolc helyszínen folynak majd karbantartási és felújítási munkálatok, nyolc csapattal, amelyeket színes kitűzőkkel különböztetünk meg. Hogy néhányat meg is említsek a helyszínek közül: mindenképpen tervezzük a távolugró gödör, a játszóeszközök, a salakpálya, a betonpálya, az udvar, valamint a kazánház és környékének megújítását. A munkálatokat a helyszínek bejárása és az elvégzett feladatok ellenőrzése követi majd, a végén pedig – úgy gondolom – minden résztvevőnek jól fog esni a pihenés a terített asztalok körül.”

Egy lelkes csapat kétkezi munkájának köszönhetően megújul, felfrissül, megszépül környezetünk. Tisztaságának, rendezettségének megőrzése viszont csak rajtunk múlik!
 

 

Kövessen minket a Facebookon is!