Helyi hírek 2018. június 7. 18:00

Nehéz, mégis örömteli élete volt a 90 éves Lajos Istvánnak

Képgaléria
Nehéz, mégis örömteli élete volt a 90 éves Lajos Istvánnak
Jókedvűen, családja körében fogadta a város köszöntését a 90. születésnapján Lajos István. Az ünnepeltnek Balla László alpolgármester adta át az emléklapot és a virágcsokrot. Pista bácsi örömmel beszélt életútjáról, ami nem volt könnyű, hiszen már kisgyermek korában munkára kényszerült. Földműveseknél, mezőgazdaságban dolgozott. Ennek ellenére úgy fogalmazott, hogy szép gyerekkora volt. Nagyobbacska korában már kitanulta a kötélgyártás fortélyait is. Kerékpárral az ország távoli településeit járta a munkavállalás okán. Dolgozott többek között Törökszentmiklóson és Nagykőrösön is. Kiskunfélegyházára hazatérve, a Vegyipari Gépgyárban helyezkedett el először szerkezeti lakatosként, majd műszaki szerkesztőként.

Lajos István 1928. június 7-én Kiskunfélegyházán született egy ötgyermekes szorgalmas családba, ahol a sors kegyetlensége miatt csak két gyermek élte meg a felnőttkort. Édesapja földműves, napszámos, édesanyja pedig elsősorban kézimunka bedolgozással tartotta fenn családját. István bácsi még alig töltötte be a 8. életévét, amikor elvesztette édesanyját. Nehéz és kemény gyermekévek után 1945-ben elszegődött ipari tanulónak, 49-ben pedig behívták katonai szolgálatra. Leszerelése után sikerült elhelyezkednie a Vegyipari Gépgyárban, ahol mint szerkezeti lakatos és műszaki szerkesztő dolgozott egészen nyugdíjba vonulásáig.

1952. november 20-án feleségül vette Marika nénit, aki a mai napig hűséges és megbízható társa. Házasságukból két gyermek született. Jelenleg három unoka és két dédunoka boldog dédszüleiként élik mindennapi életüket.

István bácsi szorgalmas és kitartó jelleme végigkíséri az egész életét. A felesége, Marika néni elmondása alapján egy mindenhez értő, kedves és melegszívű ember vált belőle. Aktív életében szívesen foglalkozott fotózással és filmelőhívással. Kisebb-nagyobb rendezvényekre, ballagásokra, keresztelőkre szívesen hívták el.
 

Kövessen minket a Facebookon is!