Egészségügy 2018. június 12. 07:30

Már Kiskunfélegyházán is elérhető a prosztata-hőkezelés

Már Kiskunfélegyházán is elérhető a prosztata-hőkezelés
Ahogyan arról előző lapszámunkban olvashattak, új kezelési eljárás érhető el a kiskunfélegyházi városi kórházban a prosztata betegségek kezelésében. A termoterápia alkalmazásáról dr. Járomi Péter urológus szakorvos számolt be részletesen lapunknak.

A tizenéves múlttal rendelkező prosztata-hőkezelés, amelyet néhány éve már Kecskeméten is alkalmaznak, most Kiskunfélegyházán is elérhető lesz az egynapos sebészeti ellátás keretei között. A beavatkozás, amely különösebb előkészítést nem igényel, ambulánsan elvégezhető – mondta el dr. Járomi Péter adjunktus.

– A kezelés, amelynek során egy elektródával ellátott vékony katétert helyezünk a húgycsőbe, mikrohullámok segítségével 50-55 fokos hőmérsékletre melegíti fel a húgycsövet körülölelő prosztatát. A magasabb hőmérséklet hatására úgynevezett szöveti elhalás jön létre, a területen kialakul egy steril gyulladás, melyet miután a szervezet felszámol, a prosztata méretének csökkenését érjük el – ismertette a terápia lényegét a szakorvos.

– A prosztata-hőkezelés indikációja leggyakrabban a prosztata jóindulatú megnagyobbodása, de rosszindulatú daganata esetében is alkalmazható a megnagyobbodásos tünetek megszüntetésére a többi kezelés kiegészítéseképpen. A termoterápiával jó eredményeket lehet elérni a kezelésre nem reagáló prosztata gyulladás esetében is.

– Az eredmény egy félórás kezelést követően néhány hónap alatt érhető el. A beavatkozás előtt szükséges egy urológiai vizsgálat annak eldöntésére, hogy a termoterápia alkalmas-e az adott probléma kezelésére. Tapintással és ultrahanggal előzőleg megvizsgáljuk a prosztatát és a húgyhólyagot. A vizsgálat azért is szükséges, mert a középlebeny típusú prosztata megnagyobbodás esetében nem hatásos a kezelés, mivel a mikrohullámú sugarak a középlebenyeket nem érik el. Ezekben az esetekben műtét jön számításba – tudatta az urológus, hozzátéve, hogy véralvadásgátló kezelés alatt álló betegeknél is elvégezhető a kezelés, de abban az esetben a gyógyszer szedését időlegesen módosítani szükséges.

– A kezelés nem fájdalmas, melegségérzés, bizsergés azonban előfordulhat. A beteg csupán annyi kellemetlenséget érez, mint egy katéterezés kapcsán. A beavatkozásra nem kell éhgyomorra érkezni, és mindössze néhány óra elteltével a beteg hazatávozhat.

– Mint minden katéterezés esetében, úgy a kezelés után is előfordulhat az első egy két napban csípő, égő fájdalom, esetleg gyakoribb vizelési inger. Gyulladásos szövődmény nagyon ritkán, mindössze 1-2 %-ban alakul ki, ezt a húgycsőben esetlegesen előforduló kórokozók okozzák. Ebben az esetben gyógyszeres kezelést alkalmazunk a gyulladás megszüntetésére. A legtöbbször azonban az a tapasztalat, hogy szép lassan megindul a javulás, s az első kontrollon, a beavatkozás után egy hónappal a betegek már javulásról számolnak be.

– A tünetek teljes megszűnéséig általában két-három hónap szükséges. A kezelés eredményeképpen a későbbiekben fel lehet függeszteni a gyógyszeres kezelést, hosszabb távon pedig elkerülhetjük a műtétet, mellyel szemben a termoterápia jóval kisebb megterhelést jelent a betegeknek. Prosztata megnagyobbodás esetén az egyszeri kezelés egy, kettő, vagy akár három évre is megoldja a problémát. Ha a betegnek nem teljesen szűnnek meg a panaszai, akkor a kezelést meg lehet ismételni akár egy-másfél év múlva.

– Fontos a betegség időben történő felismerése a megfelelő terápia kiválasztása szempontjából – hívta fel a figyelmet az orvos. – A vizelési panaszok, vékonyabb vizelet sugár, gyakoribb vizelési inger, éjszaka többszöri vizelés, akadozó vizeletürítés, vagy ha a hólyag nem ürül ki, akkor az prosztata megnagyobbodásra utal. Gyulladásnál – mely felnőtt férfikorban bármikor kialakulhat –, gáttáji fájdalom, alhasi panaszok, merevedési problémák fordulnak elő.

– A hosszú ideig, akár évekig is fennálló megnagyobbodás megviseli a húgyhólyag simaizom szerkezetét, mely következményesen elgyengül, kiboltosul, végül nem tud megfelelően összehúzódni. Ezért is fontos az időben történő szakorvoshoz fordulás.

– Nagy jelentősége van a szűrővizsgálatoknak, melyet minden felnőtt férfi esetén évente célszerű elvégeztetni. Mivel minden korosztálynak megvannak a maga jellemző betegségei, ezért az urológiai szűrés nem életkorhoz kötött. Ezzel kiszűrhető a heredaganat, a prosztata megnagyobbodás, de ilyenkor megvizsgáljuk a veséket és a hólyagot is.

A prosztata-hőkezelés havonta egy alkalommal érhető el a kiskunfélegyházi városi kórházban, melynek igénybevételére dr. Járomi Péter urológus szakorvos ad javaslatot a kórház urológiai szakrendelésén.

K. G.

Fotó: Kiss Gabriella
 

Kövessen minket a Facebookon is!