Helyi hírek 2014. július 22. 21:23

Elmélyült és vidám motoros találkozó

Képgaléria
Elmélyült és vidám  motoros találkozó
Egy lengyelországi minta alapján szervezték meg hét évvel ezelőtt az első motoros találkozót Pálosszentkúton a szerzetesek. A program azóta évről évre gazdagodik, és a motoros zarándokok száma is gyarapszik – mondta el az idei rendezvényt értékelve Antal atya. Baráti közösségek alakultak, amelyek mindig új tagokat vonzanak, akik közül sokan először találkoznak az egyházzal, a szerzetesekkel. A zarándokhely ilyenkor nyitott kapuval vár mindenkit, és amint ez idén is látható volt, a bemutatóknak, játékos foglalkozásoknak köszönhetően, már-már világi eseménnyé változott.

Nem véletlen, hogy Pálosszentkút ad otthont a motoros zarándoklatnak. A szerzetesektől ugyanis nem idegen a motorozás. Többen vannak, akik megnyergelik a masinát. A budapestiek például azért, mert ott nehéz a közlekedés, de motorral viszonylag gyorsan célba érnek. Antal atyának például egy ötven köbcentis „lova” van, de mint mondja, ez nagyon praktikusan segíti a tanyavilág bejárásában.

A találkozók természetesen nem csak a motorokról, a motorozásról szólnak. A szerzetesek igyekeznek olyan programokat összeállítani, amiben a férfiak és a nők egyaránt megtalálják a fontos, érdekes elfoglaltságokat, és a családi együttlétet is erősíti. Idén például Juhász Károly atya „A test teológiája címmel tartott előadást. Egy házaspár tanúságtételében azt mondta el társaiknak, hogy miként szabadultak meg az alkoholtól. Ez nem azért fontos, mert mintha a motorosok alkoholisták lennének, de érzi mindenki, hogy az embereken nagy teher van mostanában és könnyen előfordulhat, hogy valaki az alkoholhoz nyúl. Egy másik házaspár tanúságtételében 40 éves házasságuk történetét osztotta meg hallgatóságával. Azt, hogy miként sikerült négy évtizeden keresztül szeretetben megőrizni kapcsolatukat. Antal atya úgy véli, hogy ezekre az elmélyült pillanatokra nagy szükségük van a közösség tagjainak.

H. S.

Kövessen minket a Facebookon is!