Kultúra 2018. június 14. 09:00

Mélyrézfúvósok csatája

Képgaléria
Mélyrézfúvósok csatája
12. alkalommal adott helyet Kiskunfélegyháza városa az Országos Mélyrézfúvós Verseny döntőjének június 8-a és 10-e között. Már 7-én, csütörtökön megérkeztek a mezőny előfutárai, hiszen volt olyan versenyző, aki több száz kilométert utazott, hogy megmutathassa tudását a szakmai zsűrinek.

A verseny pénteken 9 órakor indult a Kiskunfélegyházi Alapfokú Művészeti Iskolában. Négy korcsoportban, korcsoportonként három hangszeren (tenor-bariton, harsona, tuba) mérték össze tudásukat a versenyzők, akik az ország 37 iskolájából érkeztek, miután a területi válogatókon összemérettettek társaikkal.

Az első fordulót követően, péntek este került sor az ünnepélyes megnyitóra, melynek a versenyző gyerekek által legjobban várt pillanata a Szegedi Harsonaegyüttes koncertje volt. Vezetőjük, dr. Gyivicsán György harsonaművész, a Szegedi Tudományegyetem főiskolai docense, aki a zsűri elnöki posztját is betöltötte, elmondta, hogy ilyenkor van az együttesen a legnagyobb nyomás, hiszen olyan közönség előtt játszanak, akik számára az ő munkájuk a követendő példa.

A zsűri további tagjai voltak: Nagy Zsolt tubaművész, a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának tanszékvezető docense, valamint Szabó Sándor, a Magyar Állami Operaház Zenekarának harsonása, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Bartók Béla Zeneművészeti és Hangszerészképző Szakgimnázumának tanára.

A verseny két napja alatt a mezőny 59 tagja két fordulóban mérettette meg magát, és így alakultak ki a helyezések, díjak, amelyeket a zsűri vasárnap a gálahangversenyt követően osztott ki. Nagy öröm minden félegyházi számára, hogy a döntőbe jutott négy helyi versenyző mindegyike dobogós helyezést ért el: Vaczláv Gergő Gábriel, harsona kategória, I. korcsoport 1. hely. Andrási Ádám, harsona kategória, II. korcsoport 2. hely Kőfalvi Dorottya, tenorkürt kategória, II. korcsoport 2. hely Endre Dávid Csaba, tuba kategória, II. korcsoport 2. hely A növendékek felkészítő tanára Benedek Péter, korrepetitora Bolla Julianna tanárnő. A versenyen helyezést elérők közül néhányan – az elnyert díjak mellé külön ajándékként – fellépési lehetőséget nyertek a Magyar Rádió Márványtermében rendezendő Családi koncertek című műsorba.  

Kis-Fekete Vilmos
 

Kövessen minket a Facebookon is!