Helyi hírek 2018. június 15. 13:00

Jubileumi év a Batthyány iskolában

Képgaléria
Jubileumi év a Batthyány iskolában
A Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebben a tanévben ünnepelte fennállásának 45. évfordulóját. A zenei osztályok osztályfőnökei, napközis nevelői, énektanárai közös munkájaként jöhetett létre a „Jubileumi év” rendezvénysorozat.

Az év során rendezett valamennyi hangversenyük, ünnepük megemlékezés volt e jeles évfordulóra. A Kicsinyek Kórusa és a Felső Tagozatos Énekkar számtalan hangversenyen örvendeztette meg a közönséget szép dalaival. Az év a hagyományosan ősszel megrendezett kórustúrával kezdődött. A háromnapos balatonfelvidéki tábor a kóruséneklés mellett hazánk természeti és kulturális értékeinek megismeréséről szólt. A gyerekek túrázhattak a szentbékkállai kőtengernél, és megcsodálhatták Keszthelyen a Festetics-kastély kiállításait.

A Kiskunfélegyházi Koncert Fúvószenekar meghívására részt vettek a Szent István Templomban megrendezett zenei világnapi hangversenyen, amely egyúttal tisztelgés volt városunk díszpolgára, a 80 éves Balázs Árpád Erkel-díjas zeneszerző előtt.

Adventi hangversenyük a templomban szívmelengető volt a zord hideg ellenére.

A „Jubileumi év” során tanulóink 180 fővel jelen voltak  az „Énekel a világ” rendezvényen Kecskeméten, ahol a gyermekek és tanáraik meghallgathatták a magyar fejlesztésű Bogányi-zongora hangját, amelyen Bogányi Gergely Liszt-díjas zongoraművész Kodály- és Liszt-műveket adott elő. Az iskola csapatai részt vettek a Kodály nyomában országos online vetélkedőn, amelynek része volt egy tesztverseny Kodály Zoltánról, illusztráltak Kodály-műveket, és Kodály által gyűjtött népdalokhoz írtak mai, kortárs szöveget.

Az iskola kórusai a 12. alkalommal megrendezett „Éneklő Félegyháza” Vízkereszti Városi Kórusfesztivál szereplőiként egyéni produkciójuk mellett átélhették az együtt éneklés örömét a jelenlévő 300 énekessel.

Gergely-napon a kis másodikosok hagyományőrző előadással csalogatták az óvodásokat az iskolába. A Gergely-járás műsorukban énekeltek, táncoltak, furulyáztak.

Az énekkarok emelik az iskolai ünnepségek, megemlékezések fényét, a gyermekek őrzik és tovább adják jeles ünnepeink szokásdalait, népdalait. A kórusok mellett a néptáncosok és a csengettyűegyüttes tagjai is számtalan városi és megyei rendezvényen képviselik iskolánkat.

Zenetagozatos tanulóink öt alkalommal vettek rész a Mesélő dallamok rendhagyó énekóráin, ahol művésztanárok előadásában hallhattak komolyzenei koncerteket, a darabok elemzése és az előadások végén interaktív játék segítette a művek mélyebb megismerését.

A „Jubileumi év” keretében a hálás szívű egykori tanítványok jóvoltából helyezték el dr. Somogyvári Zoltánné Molnár Alíz kiváló zenepedagógus és karnagy emléktábláját az iskola aulájában. A tábla avatásán beszédet mondott Vargáné Oláh Zsuzsanna Judit intézményvezető. Az iskola énekesei egy tavaszi madrigállal köszöntötték a megjelenteket. A gyermekszeretetéről híres pedagógusról, a kórusmuzsika elkötelezett hívéről, Alíz néniről megemlékezett egykori kollégája, Meizl Ferencné. A megtisztelő eseményen jelen volt Alíz néni gyermeke, unokái, családtagjai. Az emléktáblát Alíz néni lánya, Lajosné Somogyvári Alice leplezte le. Végezetül az ünneplők az A csitári hegyek alatt című népdal közös éneklésével fejezték ki szeretetüket és tiszteletüket egykori tanáruk iránt.  

A Gyermekeinkért Alapítvány támogatásával a Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola ebben az évben adott helyet először az „Éneklő Ifjúság” kórusminősítő hangversenynek. Jeles zsűri előtt szerepeltek intézményünk kórusai valamint a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-Zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola énekkarai valamint a Petőfiszállás-Pálosszentkúti Schola. A zsűri tagjai voltak: Szatmári Imre karnagy, dr. Makkai Gézáné Németh László-díjas pedagógus, karnagy és dr. Ordasi Péter Liszt-díjas karnagy, főiskolai tanár.

A Batthyány Lajos Általános Iskola és AMI Felső Tagozatos Kórusa Molnár Elvira karvezetővel Ezüst Minősítést szerzett, a Kicsinyek Kórusa Nagyné Mészáros Erika vezényletével a lehetséges legmagasabb minősítési fokozatot érte el, Arany Diplomával, és a KÓTA a kicsinyeknek az „Év Kórusa” kitüntető címet adományozta. Ezt a kitüntetést korábban dr. Somogyvári Zoltánné kórusa kapta meg, 1984-ben.

A hagyományosan tavasszal megrendezett anyák napi hangversenyek alkalmával a gyerekek bemutathatták családjuknak a kórusmuzsika értékes remekműveiből és néptánc-koreográfiákból álló műsorukat.

A Nemzeti Kulturális Alap, a Gyermekeinkért Alapítvány és Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata támogatásával iskolánk daloló gyermekei részt vehettek egy külföldi utazáson, az ausztriai Eisenstadt városában énekelhettek az Esterházy-kastély híres Haydn-termében.

A tanév a Nemzeti Művelődési Intézet, „135+1= A jövő zenéje” pályázat keretében rendezett projekttel zárult, amely egy jó hangulatú interaktív hangverseny alkalmával nyújtott ízelítőt az iskolánkban folyó sokrétű zenei, művészeti, néptáncos oktató-nevelő munkáról.

A Batthyány Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola kórusai a művészeti iskola tanárainak színvonalas zongorakíséretével szerepelnek fellépéseiken, köszönet ezért Bolla Juliannának, Pocskai Rolandnak, Róka Kingának, Fazekas Tamásnak. Szerzőként és zongorakísérőként köszönet Szatmári Imrének.

A jubileumi év színvonalas lebonyolítása az intézmény vezetőinek és kiváló pedagógusainak páratlan összefogásával jöhetett létre. Kiemelkedő munkájáért köszönet Fantolyné Makány Ildikó néptáncpedagógusnak, Molnár Elvira ének-zene tanárnak és Nagyné Mészáros Erika ének-zene tanárnak, az Év Kórusa kiemelkedő díjazással jutalmazott Kicsinyek Kórusa karvezetőjének.

 

Kövessen minket a Facebookon is!