Helyi hírek 2018. június 19. 13:00

A betegségek megelőzésére is koncentrálnak a háziorvosok

Képgaléria
A betegségek megelőzésére is koncentrálnak a háziorvosok
Az egészségügyi alapellátás szolgáltatásának bővítésére szövetkeztek térségünk háziorvosai. Céljuk, hogy a betegségek kialakulásának megelőzését segítsék. Ennek érdekében dr. Patkós Róbert vezetésével egy konzorciumot hoztak létre. Elképzeléseik megvalósításához 108 millió forintos pályázati pénzt is nyertek. A programindító, egyeztető összejövetelen szó volt a főbb tennivalókról. Előreláthatólag szeptemberben már az ellátási körzeteik lakói elérhetik az új szolgáltatást. A konzorcium megalakulását Csányi József polgármester is üdvözölte, a város támogatásáról biztosította a programban résztvevő orvosokat.

– A konzorcium vezetője elmondta, hogy a pályázat segítségével az alapellátó szolgáltatást kívánják bővíteni a háziorvosi, gyermekorvosi és fogászati területen. Ezen belül pedig a háziorvosi ellátás modernebbé tétele a cél. A pályázat lényege, hogy egy újfajta alapellátási modell valósuljon meg. Ennek egyik legfontosabb eleme a prevenciós, betegségmegelőző szemlélet kialakításának segítése.

Jelenleg az egészségügy a betegségek gyógyítására koncentrál. A jövőben egyre fontosabbá válik a megelőzés, a konzorcium e cél megvalósítására törekszik. Szorgalmazzák és segítik a szűrővizsgálatokat, az egészségtudatos nevelést annak érdekében, hogy megelőzhető legyen a betegségek kialakulása. Programjaikkal, az ingyenes szűrővizsgálatokkal megjelennek sok helyszínen, rendezvényen, és az általuk nyújtott szolgáltatásokról a nyilvánosságon keresztül is tájékoztatást adnak.  

A programindító összejövetelen Csányi József polgármester elmondta: – Amikor 2014-ben azt a feladatot kaptuk a város lakosságától, hogy egy új irányzatot próbáljunk Kiskunfélegyházának megteremteni, akkor felmértük azokat a hiányosságokat, szükségleteket, amelyek a mindennapi életben jelentkeztek. A legkardinálisabb kérés a háziorvosi ellátás és az egészségügy fejlesztése volt. Ekkorra már az aktív betegellátás a kórházban megszűnt, láthattuk, hogy a különböző átalakításoknak köszönhetően a háziorvosi praxisok egyre terheltebbé váltak. Épp ezért kötelező önkormányzati feladatként szerettek volna olyan központi egészségügyi helyszínt találni, ahol a háziorvosok méltó körülmények között tudják munkájukat végezni, valamint a megnövekedett feladatkörre tekintettel ezt a tevékenységüket a lehető legmodernebb kialakítással tudják végezni. Mindezeknek a feltételeknek leginkább a régi SZTK épülete tűnt a legmegfelelőbbnek, amely reményeink szerint újra központi funkciót tölthet be városunk egészségügyi ellátásnak tekintetében.

Emellett az egészségügyünkben egy újabb útvonal is kirajzolódik, amely nem kizárólag az akut problémák kezelését célozza meg, hanem ugyanilyen hangsúlyt fektet a megelőzésre. A most elinduló projekt már ezt a célirányt képviseli, és reményeink szerint sikerrel fog járni – tette hozzá a polgármester.

„Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése – alapellátás fejlesztése” című programban résztvevő háziorvosok: dr. Bata Andrea (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza), dr. Ozvald Anna (gyermek háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza), dr. Patkós Zoltán (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza), dr. Faddi Zoltán (vegyes háziorvosi praxis, Jászszentlászló), dr. Patkós Róbert (felnőtt háziorvosi praxis, Kiskunfélegyháza).

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!