Helyi hírek 2018. június 19. 17:30

Félegyházán vetélkedtek az ország legjobb fiatal westernlovasai

Képgaléria
Félegyházán vetélkedtek az ország legjobb fiatal westernlovasai
Kiskunfélegyházán, a Fekete Lovas Tanya volt a házigazdája június 16-án és 17-én az országos amatőr western lovasverseny második fordulójának. A megmérettetésre mintegy 90 versenyző érkezett az ország minden pontjáról, hogy megmutassák, hogy ők a legügyesebbek westernlovaglásban, legjobban oldják meg az ügyességi feladatokat, és a marhák tereléséhez is jól értenek.

Egy kívülálló nem biztos, hogy tudja, miben különbözik a westernlovaglás a többi lovassporttól. Fekete Benő, a rendezvény házigazdája erre is megadta a magyarázatot: – A westernlovaglás Amerikából származik. Alapvetően munkalovaglásra épül, ahol a lovasnak egyik kezére mindig szükség van, hogy forgatni tudja a lasszót, vagy éppen a coltját, miközben a lovát is irányítani tudja. Ezt pedig elsősorban a lábával, testsúlyának áthelyezésével, szavaival tudja megtenni.

A westernlovasok azért vannak kalapban, hogy ne égesse a nap a fejüket, olyan védőfelszerelést használnak, hogy ruházatuk is tiszta maradhasson. Lovaikat speciálisan, erre a feladatra tenyésztik, nevelik. Ezek a lovak sokkal fordulékonyabbak, robbanékonyabbak és nagyon átengedőek. A ló és lovas együttműködése is rendkívül kifinomult, kívülről szinte láthatatlan. Egy ilyen versenyen a bírálók erre is komoly figyelmet fordítanak értékelésük során – tette hozzá Fekete Benő.    

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!