Helyi hírek 2018. június 20. 16:00

Szamócáról, szezon után

Szamócáról, szezon után
Hegyi Bence a félegyházi piac ismert arca, fiatal kora ellenére régóta foglalkozik mezőgazdasággal. 2013 óta termeszt szamócát, emellett karalábé és más zöldségek tartoznak a kínálatába.

A környezetgazdálkodási agrármérnök végzettségű termelő szerint a jó minőségű szamócához mindenek előtt megfelelő talaj és páratartalom kell, no meg rengeteg odafigyelés, szakértelem. Megtudtuk tőle azt is, hogy az eper a homokos, barnás talajt szereti, és hogy minden évben újra kell ültetni a növényt. Ahhoz pedig, hogy igazán zamatos legyen a gyümölcs, még a szedés napszakát is jól kell megválasztani.

Bence a Cleri és Asia fajtákat használja kertészetében. Az előbbi korai érésű, így már a szezon előtt ki tud menni vele a piacra. Az Asia zamatosabb és nagyobb szemű fajta. Lekvár és dzsem készítésére azonban mindkettő alkalmas.

A fiatal gazda 3000 négyzetméteres területen termel, idén viszont csupán a tavalyi ár kétharmadáért tudta értékesíteni portékáját, mert szerinte az importáru lenyomta a termelők árát is.

Azt mondja, hogy az idei év a szamócások számára a túlélésről szólt. Tapasztalatai szerint gyakori jelenség, hogy ügyeskedők felvásárolják jutányos áron az import terméket a nagybani piacon, majd megtévesztve a vásárlót helyiként kínálják azt. Ezzel nem csak a becsületes termelők boldogulását nehezítik meg, de a vevőnek sem lesz sok öröme a kényszerérlelővel kezelt külföldi portékában. Pedig az egészséges módszerrel termesztett szamócában rengeteg hasznos, az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen vitamin és ásványi anyag van. Ne mondjunk le róla, jövőre sem!

V. B.

 

Kövessen minket a Facebookon is!