Helyi hírek 2014. július 23. 19:00

Olaj és gáz után kutatnak

Olaj és gáz után kutatnak
Több megyei településen is szeizmikus méréseket végeznek szeptemberig. Az okozott károkat a bányavállalkozó MOL Nyrt. megtéríti.

Kecskemét, Tiszaalpár, Lakitelek, Tiszakécske, Szentkirály, Nyárlőrinc, Városföld, Kunszállás, Kiskunfélegyháza, Jakabszállás, Helvécia, Fülöpjakab településeken szeizmikus méréseket végeznek kőolaj és földgáz telepeket kutatva, várhatóan augusztus 31-ig.





A mérések során geodéziai kitűzések, érzékelő kábelek földfelszínre történő lefektetése és mesterséges rezgéskeltés tapasztalható. A kábelek mentén rezgésérzékelő eszközöket helyeznek el, amelyek az apró rezgéskeltőket kötik össze a műszerekkel. A szeizmikus mérésekhez rugalmas hullámokat keltenek, amelyek a mélyből visszaverődve értékes információkat adnak a felszín alatti kőzetrétegekről. Ezeket a hullámokat önjáró vibrátorokkal gerjesztik. Mindezek elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy a mélyben rejtőző olaj- és gáztelepeket felfedezhessék.

A kivitelezést végzők tevékenységükkel kárt is okozhatnak a mezőgazdasági kultúrákban és ingatlanokban. Az okozott károkat a bányavállalkozó MOL Nyrt. megtéríti.

Fotó: illusztráció

Kövessen minket a Facebookon is!