Helyi hírek 2018. június 25. 15:00

Közösen csodálhatták meg Erdélyt

Képgaléria
Közösen csodálhatták meg Erdélyt
Sikeresen pályázott a József Attila Általános Iskola és a Platán Utcai Általános Iskola határon túli tanulmányi kirándulásra, a HATÁRTALANUL! elnevezésű program keretében „Barangolás a Hargitában” címmel. Az utazást az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatta.

Az erdélyi tanulmányi kiránduláson a hetedikesek vehettek részt, összesen negyvennyolcan, 4 pedagógus kíséretében június 4-e és 8-a között. A pályázat célja, hogy a diákok megismerjék a határon túli magyarság helyzetét, életét, a történelmi Magyarország kulturális értékeit. A tanulmányi út lehetőséget teremtett a határon túli magyarság, valamint a nemzeti és kulturális értékek megismerésére. Erősödött a tanulók nemzettudata, az összetartozás érzése.

A diákok megismerkedtek Székelyföld történelmi és irodalmi vonatkozású emlékeivel, páratlan természeti értékeivel, a környék nevezetességeivel, az ott élő emberek és iskolás tanulók életével. Számos vonatkozásban összekapcsolták a múltat és a jelent. Felidézték a településekhez köthető eseményeket, történelmi személyeket, írókat, költőket és műveiket. Többek között Aradon a várépítés legendájáról és Bethlen Gábor erdélyi fejedelem tevékenységéről, Szejkefürdőn Orbán Balázsról és a székelykapukról, Székelykeresztúron Petőfi Sándorról, Farkaslakán Tamási Áronról, Székelyudvarhelyen az emlékezés parkjában történelmi nagyjainkról, a Tolvajos-tetőn Márton Áronról szereztek új ismereteket.

Jártak a Gyilkos-tónál, a lenyűgöző Békás-szorosban. A Szent Anna-tónál, a Mohos tőzeglápon és a torjai Büdös-barlang környékén a vulkanikus tevékenység hatásaival és utóműködési formáival ismerkedtek, mofettákat, borvízforrást tanulmányoztak, bemerészkedtek a kénes és a timsós barlangokba. Parajdon a sóbányászat történetét ismerték meg és megtapasztalták a volt bánya sós levegőjének jótékony hatását. Korondon egy helyi fazekasmester műhelyében tanultak a mesterség fortélyairól. Ellátogattak a gyergyóújfalvi Elekes Vencel Általános Iskolába, ahol a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából műsort adtak, majd lazításképp focimeccset rendeztek. Az általános iskola mellett a székelyudvarhelyi Benedek Elek Pedagógiai Líceumot is meglátogatták, ahol a kinti oktatási rendszer sajátosságairól szereztek tudomást. Szovátán a gyermekotthonban meghatottan hallgatták az otthon nevelőjének beszámolóját mindennapjaikról.

A kirándulás során látott, megtapasztalt érdekességek bővítették és elmélyítették a tanulók ismereteit, felejthetetlen élményekkel gazdagodott mindenki. Az együtt töltött idő alatt formálódott egyéniségük, erősödtek az egymás közötti barátságok.
 

Kövessen minket a Facebookon is!