Helyi hírek 2014. július 23. 20:27

Ha a Széljáró Balladás próbál

Képgaléria
Ha a Széljáró Balladás próbál
Szélesre tárult tér és idő, a pusztában betyárok és pásztorok elevenednek meg. A Széljáró Balladás új dalait gyakorolja.

–  Hetente egyszer próbálunk, de látod is, a kezdést nehéz betartani, vége meg nincs. Ameddig bírjuk - mondta Pázmándi Judit (ének, hegedű) hangolás közben. – Rendezvények, koncertek előtt gyakrabban találkozunk, összeállítjuk és begyakoroljuk a műsort.

Hogyan születnek a zeneszámok?

– Kell egy új ötlet, aztán fúrunk-faragunk, írunk hozzá bevezető dallamot, hangszereljük, miközben a fővonal megmarad – mesélte Vas László (ének, akusztikus gitárok, hosszúfurulya, tekerőlant). – Mindenki ötletét hozzáadjuk, mindünk érzésvilágát és hangszertudását, ez az alkotómunka lényege. Nem vagyunk autentikus zenészek, de követjük a népzenei hagyományokat. Akusztikus hangszerekkel tradicionális dalokat játszunk, úgy dolgozzuk át őket, és úgy teszünk hozzájuk, hogy a mai emberek számára is átérezhetőek legyenek.

Hírek szerint összeállt egy lemeznyi új dal. Mennyi idő alatt?

– Egy évet lehet rá számolni, s mostanra elmondhatjuk, hogy tudjuk, melyik az a 10 új dal, amelyik a második lemezünkön lesz hallható.

Mennyiben különbözik az előzőtől?

– A „Duhaj gyerek vagyok” című album a XIX. századi, alföldi betyárvilágban kalandozik. Az új lemezen még folytatjuk is ennek a bemutatását, majd átkelünk egy hídon, és maradunk ugyan a pusztán, de itt már inkább a pásztorok dalai szólnak.

– Nem én narrálok most, az új zeneszámok között – vette át a szót Sövény Tibor (próza, ének, akusztikus gitár) –, hanem archív felvételeket játszunk be, mai pásztoremberekkel általam gyűjtött-rögzített interjúrészleteket.

A Széljáró Balladás zenészei elmondták még, hogy örömtől a bánatig és keserűségig, mindenféle érzés megjelenik az október körül megjelenő lemezen. Még a puszta monotonságát, hangulatát is bemutatják az egyik zeneszámban. A létszám bővülésével a hangszerelés új lehetőségeket kapott, és változik a hangzásvilág.

Nem könnyű feladat a zenéről beszélni, még az olyan elhivatott zenészeknek sem, mint a Széljáró Balladás tagjai, s bár igyekeztek mindent elárulni az új lemezről, az igazi élmény októberben vár az érdeklődőkre és a népes rajongótáborra. Előzetesen belehallgathattam a próbába, és betyárvilág után, a zene nyelvén belekóstolhattam a pásztorok életébe. Szereztek egy új rajongót:

tli

Kövessen minket a Facebookon is!