Helyi hírek 2018. július 1. 07:30 Forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat

A jövő céljai, a jelen döntései

Képgaléria
A jövő céljai, a jelen döntései
Dunavecsén tartotta aktuális ülését a Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés. A Vikár Béla Művelődési Ház nagytermében számos megyénket érintő, fontos aktualitást vitattak meg.

Vörös Sándor polgármester nyitóbeszédében bemutatta a település jellegezettségeit, annak intézményi és gazdasági hátterét, továbbá megismertette a jelenlévőkkel a helyi nevezetességeket is.

A közgyűlés napirendi pontjai között a számos fontos téma mellett tárgyalta a „Bács-Kiskunban itthon vagy” ösztöndíjprogram 2018-2019-es tanévre vonatkozó változásait, amelyek lényege, hogy több pontban is szélesebbre tárja a lehetőségek kapuját a szakmát tanuló fiatalok előtt. Csökkennek az adminisztratív terhek, megszűnik a 28 éves felső korhatár, növelhető lesz a pályázat benyújtási határideje, a nappali tagozatosok mellett már az esti és levelező oktatásban részesülők is pályázhatnak a havi akár 50 ezer forintos támogatásra. A következő felhívásra augusztus közepétől lehet pályázni és a támogatást a 2018/2019 tanév első félévére lehet elnyerni. Azoknak a diákoknak, akik az első felhívásra jelentkeztek és támogatásban részesültek, a következő féléves ösztöndíjra is újra be kell nyújtaniuk pályázatukat.

A testület döntést hozott továbbá arról, hogy a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat együttműködik a Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft-vel. Az együttműködéssel az eddigi gyakorlatnak megfelelően a megyei értékek feltárásában, gyűjtésében vesznek részt a szervezetek, és a megjelenéseken is egyesítik erőforrásaikat.

A két szervezet májusban már bizonyította a jól működő partnerségét, együtt állította ki a megyei és a nemzeti értékeket Kecskemét főterén. A szorosabb szakmai kapcsolatra felmerült igényeket rögzíti a közgyűlés által elfogadott megállapodás, amely a jövőben a közösen végzett szakmai munkára alapozva garantálni tudja, hogy a települési és a megyei értékek méltó elismerésben részesüljenek, erősítsék a jövő generációinak identitását.

Az ülésen a jövő évi turisztikai terveket is megtárgyalták. A következő év tavaszán az ország legnívósabb turisztikai kiállításán megyénk lehet a belföldi díszvendég. Az idei Utazás Kiállítás eredményein felbuzdulva merült fel az igény, hogy a megyei önkormányzat és a települések közötti példás összefogás ne érjen véget a kiállítással, sőt a következő évben még nagyobb figyelmet és médiavisszhangot kiváltó pozícióban szerepeljen együtt a nemzetközi turisztikai vásáron, Budapesten. Az Utazás Kiállítás Magyarország legnagyobb jelentőségű turisztikai eseménye, ahol jövőre már 150 négyzetméteren mutatkozik be Bács-Kiskun. A díszvendég-pozíció lehetőséget biztosít a média kiemelt figyelemére. A kiállításon megyénk 25 településének turisztikai attrakciói mutatkoznak be a nagyközönség előtt. A mintegy 60 milliós költségvetés harmadát a megyeszékhely, harmadát a megyei önkormányzat és a fennmaradó részt a települési önkormányzatok biztosítják. Megyénk értékei, sokszínű világa megismerésre vár, rejtett kincsei be szeretnének mutatkozni a nagyvilágnak.

Napirendi pontként szerepelt a megyei szintű rendvédelmi, közszolgáltató és infrastruktúra-kezelő szervezetek beszámolója előző évi feladataikról és eredményeikről. Beszámolót tartott a közbiztonság, a határrendészet helyzetéről Dávid Károly megyei rendőr-főkapitány. A megyei úthálózat helyzetéről, az aktuális beruházásokról dr. Sztana Zoltán megyei igazgató tájékoztatta a testületet. Fekete Antal vezérigazgató a közösségi közlekedés fejlesztéséről adott tájékoztatót a képviselőknek. A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság előző évi tevékenységét dr. Farkasinszki Lóránt tűzoltó ezredes, katasztrófavédelmi igazgató ismertette.

A Bács-Kiskun Megyei Közgyűlés tagjainak az ülés során volt lehetőségük megkóstolni a helyben készült ízletes termékeket, és a méltán híres zamatos sárgadinnyét, melyet Roszik Tamás vállalkozó, dunavecsei alpolgármester termeszt. Az ülés zárásaként a hagyományoknak megfelelően közös faültetésre került sor, amelynek a Vikár Béla Művelődési Ház kertje adott méltó helyet.
 

Kövessen minket a Facebookon is!