Program 2018. július 23. 10:00

Alma Zenekar és Tompeti egy motoros találkozón?

Képgaléria
Alma Zenekar és Tompeti egy motoros találkozón?
Magyarországon egyre népszerűbb műfaj a motorozás. Sokan pattannak nyeregbe hétvégenként, hogy kisebb-nagyobb túrákat rajzoljanak két kerékkel az ország térképére, vagy motoros rendezvényeket látogassanak meg. De mi történik ilyenkor a családdal? Ha kisebbek a gyerekek, azok bizony otthon maradnak anyukával és jobb híján egy vasárnap fáradtan hazatérő apukát kapnak cserébe. Persze ebben az is szerepet játszik, hogy számos motoros találkozóra, ha lehetőség lenne rá, akkor sem vinnék el sokan kis gyermekeiket. A műsor és a hangnem a délután előre haladtával általában egyre „felnőttesebb” lesz nem a lehető legmagasabb emberi értékeket mutatva a jövő kis motorosainak. Ez a jelenség azonban nem törvényszerű. Már Magyarországon is létezik menekülő útvonal a családot szerető, az élményeket közösen megélni akaró motorosok számára.

A kiskunfélegyházi Parkerdő ötödik alkalommal ad otthont augusztus 9-étől 11-éig Közép-Európa legnagyobb oldalkocsis találkozójának, az ország legnagyobb családi és esélyegyenlőségi motoros fesztiváljának. Az aszimmetrikus 3 kerék megszállottjai és a mozgáskorlátozott motorosok színes családi, közösségi, turisztikai, szakmai, és zenei programokon vehetnek részt a háromnapos, akadálymentesített jamboreen, ahova az elmúlt években 20 országból látogattak vendégek Ausztráliától az USA-ig, a Kanári szigetektől Oroszországig.


Motoron az egész család!

Család:
Az oldalkocsisok családszerető népek, így a Kiskunfélegyházán már hagyománnyá vált gyermekmotoroztatás a rendezvény minden napját ünneppé teszi az utánpótlás-generáció számára. Ilyenkor fürtökben lógnak a gyerekek a jó öreg magyar oldalkocsis fogatokon és az szuper külföldi háromkerekű csodákon egyaránt, egy-egy széles mosollyal leküzdve a nyelvi akadályokat. A találkozó nyitó koncertjeként az ALMA zenekar csap a húrok közé a már csütörtökön mintegy ezer lelkes résztvevő legnagyobb örömére, de pénteken sem maradnak a gyerekek koncert nélkül, mert Tompeti és barátai foglalják el a színpadot. Akad itt a hétvégén kutyás ügyességi bemutató és oldalkocsis biciklizés is. A gyerkőcök már nem csak utasként vehetik birtokba a találkozót, hanem elvezetgethetik az oldalkocsis mini segédmotorokat. Egy valami biztos, hogy a motoros találkozókon az egy négyzetméterre jutó gyermekek számában Magyarországon a legelső, de nemzetközi viszonylatban és az élvonalba tartozik az oldalkocsis találkozó. De ugyebár a gyermekeknek is meg kell születnie valahogy, ezért tavaly nem volt hiány romantikus percekből sem, ugyanis két leánykérésnek és egy gyönyörű oldalkocsis esküvőnek is tanúja lehetett szombaton a találkozó népes sereglete. Nem hiába, az oldalkocsizás családi műfaj, így az ihlet elkapja a fiatalokat gyorsan. Izgatottan várjuk, hogy 2018-ban kik jelennek majd meg jegygyűrűkkel a színpadon.

Közösség: Kiskunfélegyháza augusztusban a három kerék szerelmeseinek, a velük szimpatizáló motoros kluboknak és esélyegyenlőségi szervezeteknek a központjává válik egy hosszú hétvégére. A mozgáskorlátozottak mellett veterán és hagyományőrző egyesületek, külföldi és magyar motoros klubok számos képviselője visszatérő vendége a találkozónak, kialakítva ezzel egy igazán remek, összetartó, baráti közösséget, akik évről évre „az oldalkocsison” jönnek újra össze. A külföldiek közül tavaly a belga Moto Guzzi klub, a litván Road Bears és Iron X, az orosz Black Knifes valamint a L.A.M.A., a Latin Amerikai Motorosok Szövetsége is képviseltette magát egyenesen Miami-ból. A klubtagok a haverkodáson túl aktívan kivették a részüket a nemzetközi csapatjátékokból, amit tavaly a litván „Úti Medvék” nyertek kimagaslóan teljesítve a vicces ügyességi feladatokat. Zárójelben hozzátesszük, hogy a közel két méteres átlagmagasságuk és kondíciójuk sokban segítette őket. A játékos vetélkedőkön mindig élmény látni, ahogy a tucatnyi országból érkező motoros a feladatokkal bíbelődik, és bábeli zűrzavarban barátkozik egymással.

Turisztika: Az itthoni találkozók nagy részétől eltérő módon vezetett oldalkocsis és motoros túrákkal kezdődnek a délelőttök. Már csütörtökön igen nagy létszámú csapat szokott felsorakozni, hogy közösen nekiinduljanak a Kiskunság valamely természeti csodájának vagy turisztikai nevezetességének meglátogatására, több nyelven történő idegenvezetéssel. Péntekenként a bugaci Ősök Napjára vagy Kurultaj-ra vezet a triplájára duzzadó oldalkocsis karaván útja. Külföldi és magyar motoros számára egyaránt érdekes betekintést nyerni Európa legnagyobb hagyományőrző fesztiváljába a legendás bugaci puszta közepén. Az ősi ruhákba öltözött hagyományőrzők a különleges oldalkocsis motorokkal, a motorosok pedig a hagyományőrzőkkel fotózkodnak a legnagyobb egyetértésben. Szombaton délelőtt pedig Kiskunfélegyháza belvárosa telik meg oldalkocsisokkal, akik a központi parkolóból közösen sétálnak át a gyönyörű, zsolnai majolikával gazdagon díszített szecessziós városháza dísztermébe, ahol Csányi József polgármester köszönti a nemzetközi csapatot. A Kiskun Múzeumban folytatódik a városnézés, ahol a helytörténeti és képzőművészeti tárlatok mellett megtekinthették az egyedülálló „betyáros” börtönmúzeumot és a város másik jelképét, a felújított szélmalmot.


Akik nem „menekülésre” használják a motorozást.

Szakma:
A Nemzetközi Oldalkocsis Találkozó 500 négyzetméteres kiállítósátorral kedveskedik évről évre az érdekes járművek kedvelőinek. Az egész hétvégén át zajló műhelybeszélgetések mellett érdekes ízelítőt hallhattunk a tőlünk nyugatra tomboló oldalkocsi-építési trendekből. A német és holland oldalkocsi-építő cégek előadásán és kiállításain túl bemutatkoznak még magyar oldalkocsi-építők is szebbnél szebb alkotásokkal, akik elsősorban külföldi piacra gyártanak még, de folyamatosan bővül a magyar ügyfeleik köre a találkozónak köszönhetően is.

Zene: Kiskunfélegyházán nagy hagyománya van a koncertéletnek, ezért a helyi tehetségek mellett fellépő első osztályú tribute-zenekarok a külföldi látogatókon kívül a lakosságnak is örömet okoznak. Az Alma Együttesen és Tompetin túl 2018-ban a látványos Hollywood Rose és a Hungarian Pink Floyd Show ámulatba ejtő zenei produkciójukkal és pirotechnikai show-val lépnek a fesztivál színpadára.

Érdekességek: A tavalyi találkozó legidősebb, három keréken érkezett motorosának járó serleget Koncz Pista bácsi kapta, aki 81 évesen, saját oldalkocsis Pannoniájával érkezett Kunszentmiklósról, immár második alkalommal. Az 1936-ban született Pista bácsinak még a sors is kedvezett, ugyanis a motorszépségversenyen a 36-os számot kapta, teljesen véletlenül.

A legidősebb, „lábon” érkezett motor díját egy dán gyártmányú, 1939-es oldalkocsis Nimbus kapta. A 78 éves motormatuzsálemet német gazdája egészen Hannoverből, nagyjából 1400 km-t 5 nap alatt megtéve vezette el Kiskunfélegyházára. Nem kevésbé volt érdekes az Isztambulból a veterán Lambretta robogójával idemotorozó 70 éves Hasan barátunk sem, aki már másodszorra látogatta meg a találkozót.

A legmesszebbről érkezett motorosok díját 3 orosz vendég kapta, akik egészen Jekatyerinburgból, az Ural Hegységen túlról, 3800 km-ről érkeztek Kiskunfélegyházára jó néhány nap motorozás után. Náluk jóval messzebbről jött a két barátságos amerikai vendég, a Latin Amerikai Motorosok klubjának tagjai Miami-ból, de ők repülőgéppel érkeztek Magyarországra, így nem indulhattak a legek versenyén, bár nem is tervezték igazságtalanul elvenni a díjat az oroszoktól.

A találkozó legkülönlegesebb járművei a Szalamandra Vízimentő Alapítvány kiállított lánctalpas és légpárnás kétéltű „szörnyetegei” voltak, amik a közönség legnagyobb örömére 2018-ban is fuvarozzák majd a gyerekeket a találkozó erdei útjain.  

A kiskunfélegyházi Izs-Team, az egyetlen magyar oldtimer oldalkocsis kaszkadőr csapat tavaly megdöntötte saját rekordját a szombati bemutatón és 8 emberrel emelte a levegőbe az oldalkocsis motor hajóját. Kíváncsian várjuk, idén milyen őrültséget találnak majd ki újra.

2018-ban egy igazi szakmai különlegességet, egy nemzetközi oldalkocsis crossversenyt is rendeznek a parkerdő melletti kiskunfélegyházi motocross pályán, a jubileumi találkozó keretében. A bemutatóversenyre eddig német, svájci és magyar csapatok egyaránt jelentkeztek.

Mindenkit sok szeretettel vár az 5. Nemzetközi Oldalkocsis Találkozó augusztus 9-e és 12-e között a kiskunfélegyházi parkerdő tisztásain.

Ónodi Árpád
www.oldalkocsis.hu
06-20-801-6034

 

Kövessen minket a Facebookon is!