Program 2014. július 31. 14:00 Forrás: Nemzetközi Kerámia Stúdió - Kecskemét

IV. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé Kecskeméten

Képgaléria
IV. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálé Kecskeméten
A triennálé a világon egyedülálló módon, új hagyományt teremtve hozza össze több műfaj képviselőit és alkotóit. Az IV. Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálét a kerámiával, porcelánnal, üveggel és betonnal dolgozó művészek számára hirdette meg a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány.

A művészeti versenyre szóló felhívást - csakúgy, mint 2005-ben, 2008-ban és 2011-ben - ezúttal is rendkívül élénk érdeklődés kísérte: 226 érvényes pályázat érkezett. A héttagú nemzetközi zsűri – Claudia Casali, igazgató, International Museum of Ceramics, Faenza (Olaszország); Fusz György DLA habil., a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány kuratóriumának elnöke; Monika Gass, igazgató, Keramikmuseum Westerwald (Németország); Geszler Mária, keramikusművész, a Magyar Művészeti Akadémia tagja; Milan Hlaves Ph.D, főkurátor, Museum of Applied Arts, Prága (Csehország); Michael Moore, a Nemzetközi Kerámia Akadémia Tanácsa tagja (Írország); Probstner János, a Nemzetközi Kerámia Akadémia Tanácsa tagja, a Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány kuratóriumának tagja – titkos szavazással választotta ki azt a 85 tárgyat, amelyek a kiállításon láthatók.

A 2014-es triennálé témája: “Új energia”. A művészek arra kaptak biztatást, hogy a témát a legteljesebb szabadsággal és újító szándékkal kezeljék. Az anyagok sokfélesége, a technikai módszerek változatossága, a téma olykor meghökkentő megközelítése teszi egyedivé és izgalmassá a kiállítást, nem beszélve arról, hogy egy helyen látható 28 különböző kultúrát reprezentáló művész alkotása, az Amerikai Egyesült Államok, Ausztrália, Csehország, Dánia, Dél-Korea, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izrael, Japán, Kanada, Lengyelország, Németország, Nepál, Norvégia, Olaszország, Oroszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Tajvan, Törökország, Ukrajna, és Magyarország képviseletében. 26 kiállító magyar, ez alkalmat ad arra, hogy tovább erősödjön a magyar iparművészek jelenléte és elismertsége a nemzetközi porondon.

A megnyitó ünnepségen derül ki, hogy a zsűri kinek ítélte a triennálé I., II. és III. díját, a legjobb pályakezdőnek járó művésztelepi részvételt, ki kapja a Magyar Művészeti Akadémia szakmai különdíját, és az alkotási lehetőséget a Herendi Porcelánmanufaktúrában. A triennáléval egyidőben látható a 2011-ben I. díjat nyert Nagy Márta Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész önálló kiállítása.

A megnyitó és a kiállítás helyszíne és időpontja: Kecskeméti Kulturális és Konferencia Központ, Kecskemét, Deák Ferenc tér 1., 2014. augusztus 3., vasárnap, 11 óra

Zenével közreműködik Kökény Eszter, a Kodály Iskola 12. évfolyamos növendéke.

A kiállítás 2014. szeptember 7-ig látható, naponta 10-től 18 óráig (augusztus 20-án zárva). A kiállító művészek alkotásai a www.kitsa.org honlapon láthatóak.

Fotó: válogatás a kiállító művészek kiválasztott alkotásaiból

Kövessen minket a Facebookon is!