Helyi hírek 2018. július 13. 13:00

Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte a FONO

Képgaléria
Megalakulásának 20. évfordulóját ünnepelte a FONO
– Bárki, aki megteszi feléjük az első lépést, megtapasztalhatja, hogy a fogyatékkal élő embertársaink tele vannak szeretettel, a rájuk bízott feladatokat hatalmas lelkesedéssel végzik. Sokkal többet adhatnak és sokkal többre képesek, mint azt egy külső szemlélő megfelelő ismeret hiányában hinné – mondta Gálig Erzsébet intézményvezető a Fogyatékosok Napközi Otthonának évfordulós megemlékezésén. Az ünnepségen a gondozottak, gondozóik, szülők és hozzátartozók együtt ünnepelték az évfordulót, és természetesen a hatalmas ünnepi torta sem maradhatott el.

Az intézményvezető az otthon két évtizedéről elmondta: – A Kiskunfélegyháza város önkormányzata alapította Értelmi Fogyatékosok Nappali Intézménye 1998. július 15-én nyitotta meg kapuit a harmadik évüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes, vagy önellátásra nem képes, de felügyeletre szoruló fogyatékos, illetve autista személyek napközbeni gondozásának, foglalkoztatásának biztosítására.  

Az elmúlt 20 év igazolta az intézmény létjogosultságát, mert az otthon folyamatos szakmai munkája a gyermekek, felnőttek és a hozzátartozók mindennapi életvitelét megkönnyíti, csökkenti nehézségeiket. Az intézmény módszerei között kiemelt figyelmet kap a fejlesztés, a mobilitás, a tanácsadás, illetve a foglalkozások keretében a kieső képességek megfelelő kompenzálása. Mindemellett az otthon használóinak gazdag kulturális és szabadidős programokat is szervezünk – tette hozzá Gálig Erzsébet.

Az intézményvezető szavait a gondozottak is megerősítették, amikor egy önálló műsorszámmal emlékeztek meg a legkedvesebb foglalkozásaikról, kirándulásukról, vagy éppen sportvetélkedőjükről.  Emellett énekkel és verssel, közös előadással tették igazán ünnepivé a születésnapot.

Kedves programjuk végén transzparenseiken azt is megfogalmazták, hogy mit várnak el környezetüktől. Ennek lényege: lenézés helyett elismerést, közöny helyett gondoskodást, harag helyett szeretetet, türelmetlenség helyett toleranciát, megbántás helyett együttérzést, elutasítás helyett elfogadást, kiszolgáltatottság helyett egyenjogúságot.

A műsor után előkerült a szív alakú léggömb, amit ujjongással engedtek a Nap felé, majd jóízűen nekiláttak a születésnapi torta elfogyasztásához.

s. r.
 

Kövessen minket a Facebookon is!