Egészségügy 2018. július 12. 15:00

Elismerték a kórházi dolgozókat Semmelweis-nap alkalmából

Elismerték a kórházi dolgozókat Semmelweis-nap alkalmából
Kétszáz évvel ezelőtt, 1818. július 1-jén született Semmelweis Ignác, a magyar orvostudomány egyik legnagyobb alakja, aki rájött arra, hogy a gyermekágyi lázat azok az orvosok és orvostanhallgatók okozták, akik a boncolások után, kezük fertőtlenítése nélkül érintkeztek a szülészeti osztályon fekvő anyákkal. Az „anyák megmentőjének” születésnapja alkalmából a félegyházi városi kórház is ünnepséget tartott, ahol áttekintették az intézmény múltját, szó esett a tervekről, és a elismerték a kiemelkedően dolgozók munkáját is.

– „Türelem. Ez az emberi képesség, melyre legnehezebben tehetünk csak szert, ez a tulajdonság, mely ellen lényünk legtitkosabb ösztönei lázadoznak, mert halandók vagyunk, mert időnk kimért, mert csillagunk lefut: ez a legfájdalmasabb kötelesség, önmagunkkal, sorsunkkal s annak legmélyebb értelmével, munkánkkal szemben. Nincs igazi alkotás végtelen, az ember legtitkosabb alkata fölött úrnak maradni tudó türelem nélkül. Mert az alkotás soha nem bűvészmutatvány, villámgyors kunszt, sanzsé-passzé*, a cilinderből nem tud az alkotó műveket előhúzni. Nemcsak a lángész: türelem maga a mű is türelem, az organikus fejlődés türelme, a visszatartás és érlelés csodája. Megtanulni a türelmet, életben és munkában, annyi, mint megtanulni a Teremtő titkát. Magold csak ezt a leckét, te nyugtalan és halandó” – Márai Sándornak a türelemről szőtt gondolatait idézte dr. Körtvélyessy András a Semmelweis-napi ünnepségen július 6-án, pénteken, a félegyházi városháza dísztermében. A főigazgató-helyettes szerint ez lehet az egészségügyben dolgozók egyik legfontosabb erénye. Mint fogalmazott, a betegek visszacsatolása szerint a félegyházi kórházat az itt dolgozók türelme teszi különlegessé. Ünnepi beszédében felidézte az elmúlt év legjelentősebb eredményeit, így például az egynapos sebészet fejlődésének állomásait is. Kitért egyebek mellett az új műtéti eljárások és a termoterápia bevezetésének jelentőségére.

A félegyházi kórház dolgozói közül többen elismerésben részesültek az egészségügy legnagyobb ünnepén.

Főigazgatói dicséretben részesült dr. Kerényi Zsuzsanna, a tüdőgyógyászati szakrendelés főorvosnője és Sallai Zsuzsanna felnőtt szakápoló.

Kórházért elismerő oklevelet vehetett át Borzainé Kis Zsuzsanna gyógytornász.

Kiváló előadó elismerésben részesült Busáné Szabó Mária raktáros.

Kiváló szakmunkás díjat vett át Farkas Zoltán gépkocsivezető.

Kiváló asszisztens oklevelet vehetett át Gáspár Imréné szemészeti asszisztens.

Kiváló kórházi dolgozó elismerésben részesült Blaskovicsné Nánási Ilona segédápoló.

Kiváló ápoló címet kapott Erdei Mihályné ápolási asszisztens.


Jubileumi jutalomban részesültek:

25 éves munkaviszonyuk elismeréseként:

Paksi Tiborné gazdasági igazgató-helyettes, Gondáné Illés Mónika ápoló, Beszéné Németh Adrienn ápoló, Csősz Istvánné asszisztens, Gál Illés Antalné telefonkezelő, Tormási János Istvánné ápoló, Serfőző Tünde ápoló, Barton Andrásné gyógyszertári asszisztens.


30 éves munkaviszonyuk elismeréseként:

Szikora Ilona ápoló, Fazekasné Solymosi Ildikó ápoló, Dombi Eleonóra ápoló, Dömötör Ilona orvosírnok, Takácsné Puskás Ildikó ápoló, Orbán Károlyné ápoló.


40 éves munkaviszony elismeréseként:

Tóth Ilona ápoló, dr. Dragonné Mátyás Melinda csoportvezető asszisztens, Kovács Károlyné asszisztens, Gáspár Imre Józsefné asszisztens, Varga Piroska ápoló, Tarnóczki Sándorné védőnő.

Az Egészségért Közalapítvány a Kórházért ebben az évben megalapította az „Oltalmazó kezek” díjat a félegyházi szakdolgozók kitüntetésére. Dr. Perlaki Pál kuratóriumi tag jóvoltából most azok a jelöltek is elismerésben részesültek, akik az Oltalmazó kezek díjazás során nem jutottak az első öt kitüntetett közé. Így most Gábos-Hevér Andrea gyógytornász, Fazekas-Szűcs Istvánné ápoló, Szabóné Kiri Andrea asszisztens, Szappanos Mária gyógymasszőr is elismerést kapott.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerésében részesült Magonyné Drozdik Mária körzeti közösségi ápoló, Nagy Zita ápoló és Lestyánné Madari Ildikó ápoló.




 

Kövessen minket a Facebookon is!