Gazdaság 2018. július 16. 16:00 Forrás: magro.hu

Kaposváron készítik fel a magyar mezőgazdaságot a klímaváltozásra

Kaposváron készítik fel a magyar mezőgazdaságot a klímaváltozásra
Állattudományi Klímaközpont épül Kaposváron, a 700 millió forintos beruházás jövő őszre valósul meg. Az egyetem területén a központ közelében vizsgáló állomásokat hoznak létre, laborokat rendeznek be és szerelnek fel. A kutatásokhoz szükséges szélsőséges körülményeket pedig klímakamrákban biztosítják.

A létesítmény a felsőoktatási intézmény területén, az úgynevezett Csillagistálló helyén épül majd meg. Olyan környezeti helyzetek modellezéséhez biztosít megfelelő körülményeket, amelyek hozzásegítenek a klímaváltozásnak ellenállóbb növényfajták létrehozásához, illetve az optimális növénytermesztés megtalálásához. A Magyar Távirati Irodát a Kaposvári Egyetem tájékoztatta a hírről.

Az építkezés a klímaváltozáshoz alkalmazkodó növénytermesztési és állattenyésztési technológiák fejlesztéséért 2017 januárjában létrejött, a Kaposvári Egyetem, a Bábolna Tetra Kft., és a Dalmandi Mezőgazdaság Zrt. alkotta konzorcium 4 évig tartó, 5,9 milliárd forintos együttműködésének leglátványosabb beruházása. A konzorcium képviselői korábban elmondták, hogy a 4,1 milliárd forint európai uniós és hazai támogatást élvező projekt célja, hogy segítse a hazai agrártermékek biztonságos előállítását. Az együttműködő partnerek 30 darab, ipari kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket magába foglaló feladatot vállaltak. Ezek között van káros hatásokat csökkentő növényvédelmi rendszerek kidolgozása, növények víz- és energiaforgalmának modellezése, növényállomány monitorozása, hőtűrő baromfihibridek nemesítése és megfelelő takarmányozási módszerek megtalálása is.

A költségvetés mintegy harmadát az infrastrukturális beruházásokra fordítják. Az egyetem területén a központ mellett vizsgáló állomásokat hoznak létre, laborokat rendeznek be és szerelnek fel. A kutatásokhoz szükséges szélsőséges körülményeket pedig klímakamrákban biztosítják.

A kivitelezési szerződést Tossenberger János rektorhelyettes, Borbás Zoltán kancellár valamint a nyertes konzorcium képviselői, Marián Gábor és Hévízi János írta alá. Az eseményen a rektorhelyettes arról beszélt, hogy a megépülő klímaközpont az elkövetkezendő 30-40 év kutatási irányát is megszabja majd.


Új megoldásokra van szükség – ezeket kutatják

A gyorsan változó klimatikus viszonyok miatt a korábbiakhoz képest teljesen új növénytermesztési-, állattenyésztési és takarmányozási módszerekre lesz szükség. Az Állattudományi Kutatóközpontban olyan környezeti szituációkat modelleznek, amelyekkel a későbbiekben segíthetik az optimális növénytermesztést, és ellenállóbb fajták jöhetnek létre. Az új technológiák bevezetésével – többek között – a változó klimatikus viszonyok hatásait toleráló, hőstresszt jobban tűrő baromfi hibrideket is nemesítenek.


 

Kövessen minket a Facebookon is!