Kultúra 2018. augusztus 16. 07:30

Különleges ősbemutató a Félegyházi Táncszínháztól

Képgaléria
Különleges ősbemutató a Félegyházi Táncszínháztól
Ismét egy nagy előadásra készül a Félegyházi Táncszínház és a szegedi Délikert Möndörgő Táncegyüttes, amelynek helyszíne a városi sportcsarnok parkolójában felállított szabadtéri színpad lesz. A Hell István forgatókönyvére és Simoncsics Pál koreográfiájára épülő Don Quijote, a világirodalom farmernadrágja című előadás ősbemutatója augusztus 17-én, pénteken lesz Kiskunfélegyházán, a Félegyházi Napok nyitó rendezvényeként – tudtuk meg Kovács-Csonka Szilviától, a Félegyházi Táncszínház Kulturális Egyesület elnökétől.

– A mi szándékunk a darabbal, hogy Don Quijote hitének erősödésére koncentráljunk, nem a kalandok végkimenetelére. Újra fogalmazzuk a hit lovagjának szellemiségét, bebizonyítva, hogy a szélmalomharc nem értelmetlen küzdelem, hanem az élet egyik velejárója, mert a súrlódások csiszolják az ember lelkét fényesre. Ha halhatatlanságra vágyunk csak a lelkünkben bízhatunk. A halhatatlan lélek a saját művünk, nekünk kell megteremteni – foglalta össze a darab üzenetét az író és rendező Hell István .

Simoncsics Páltól megtudtuk, hogy az előadást egy egyhetes tánctábor előzte meg augusztusban, amelynek helyszíne a Borsihalmi Művésztelep volt. Ez idő alatt a fellépők napi 5-6 órás próbán vettek részt, így összecsiszolódtak a szegedi és a kiskunfélegyházi táncosok, hogy végül egységes produkcióval állhassanak az augusztusi előadáson a közönség elé.

A táncmű zenéjét egyébként a 2016-ban bemutatott „Mátyásnak tüköre” zeneszerzője és zenei rendezője, Szalárdy Levente jegyzi. A világzenében, könnyű- és komolyzenében, a gregorián és görögkeleti egyházzenében, és a magyar és kárpát-medencei népzenében is otthonosan mozgó fiatal szerzőtől megszokott módon, a Don Quijote adaptáció zenei megformálásában is a formabontó megoldások, meglepő stiláris szintézisek, és a könnyed játékos jazztől a mély és súlyos kórusművekkel tarkított patetikus rockzenekari művekig elérő hangulati amplitúdók lesznek jellemzőek. Néptánccal színpadra vitt táncműként különösen izgalmas zenei világot ígér az elszegényedett spanyol vidék gyakran szívfacsaró, máskor minden bánatot felejtető flamencojának szintézise a magyar és kárpát-medencei népzenék dallam- és ritmikavilágával.

A Simoncsics Pál koreografálta táncok a magyar néptánc formanyelvén alapulnak. A latin, cigány és modern táncokkal elmesélt történet sajátos műfajú produkciót teremt, amit elsőként a félegyházi közönség tekinthet meg.


Hell-Szalárdy-Simoncsics - Don Quijote, a világirodalom farmernadrágja - táncjáték Cervantes regénye alapján

Szereplők:

Don Quijote – Simoncsics Pál

Dulcinea – Hell Nikolett

Sancho Panza – Bogár-Szabó Bálint

Pap – Takács Gergely

Borbély – Kürti Gábor


Közreműködők:

Félegyházi Táncszínház tánckara és a Délikert Möndörgő Táncegyüttes valamint Borovics Tamás, Gömöri Krisztián, Szabó Gabi a szegedi Nemzeti Színház színészei.


Zenei közreműködők: Szalárdy Levente, Pataki Viktor, Gergely Gábor, Dávid Anna, Simoncsics Nóra, Pap Janka, Nagy Kincső, Tóth Viktória.


Hangmérnök: Németh Sándor
Scenika: Joó Imre
Zeneszerző: Szalárdy Levente
Koreográfus: Simoncsics Pál
Dramaturg: Hell Nikolett
Írta és rendezte: Hell István

Időpont: augusztus 17., péntek 21 óra
Helyszín: Kiskunfélegyházi Városi Sportcsarnok parkolója

Az előadás fő támogatói: Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata és a Nemzeti Együttműködési Alap. Ezen kívül számos kiskunfélegyházi vállalkozás és magánszemély támogatja a táncjáték színvonalas megvalósítását.

A fotók a tavalyi Mátyás tüköre című előadás próbáján készültek.

 

Kövessen minket a Facebookon is!