Helyi hírek 2018. július 17. 10:00

Természettudományos Labor Tábor a Móra Gimiben

Képgaléria
Természettudományos Labor Tábor a Móra Gimiben
Immár harmadik éve rendezik meg a Kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium Laboratóriumának munkatársai Molnár Katalin és Rácz Nóra - a gimnázium tanárainak segítségével - a természettudományok iránt érdeklődő, kísérletezni szerető diákok számára a Tudós Tábort.

Elmondhatjuk, hogy már egy kis összeszokott csapat vág neki a laborkalandoknak: legtöbben másodszor vagy harmadszor is velünk táboroznak. Mégis sok új információt tudtunk meg egymásról a Karácsonyi Melinda tanárnő által vezetett rendhagyó ismerkedési játékokból. Talán azért ilyen népszerű a tábor, mert programjaink a tapasztalásra épülnek. Amit lehet megvizsgálunk, megmérünk; megtapasztalunk. Táborunkban komplex módon vizsgáljuk a jelenségeket, egy-egy kiválasztott területet minél szélesebb körben feltárva. Talán erre a legjobb példa a Madarak napunk volt. Reggel Meizl Ferenc nyugalmazott
igazgató úr vezetésével a Bankfaluban található gyurgyalag költőhelynél találkoztunk. Ebben az időben még láthattuk Közép-Európa legszínpompásabb madarait is. Bekapcsolódtunk az élőhelyük rendbetételébe, majd megnéztük a városközpontban található Herman Ottó emlékhelyet, ahol hallhattunk a madárvédelem fontosságáról. Nagy Zsolt a laborban a madarak kialakulásáról, életmódjukról beszélt két fürj társaságában.

Meizl Ferenc Herman Ottó példáján keresztül arról beszélt a gyerekeknek, hogy próbáljanak minél több ismeretet szerezni, tanuljanak nyelveket, legyenek tájékozottak. Legyenek ők is Herman Ottók, váljék belőlük is polihisztor.

A következő program postagalamb-röptetéssel kezdődött, ezután pedig a tojásoké volt a főszerep. Megvizsgáltuk a tyúktojást, a strucctojást, az emutojást és a fürjtojást. Mértük, égettük, pörgettük, savat csöppentettünk rá, vagy éppen kivontuk a mésztartalmát, beszippantattuk egy lombikba, a talpára állítottuk. Leütöttünk annyi tyúktojást, amennyi megfelel egy strucctojás tömegének. Délután csirkeszárnyat boncoltunk; izmokat, inakat, csontokat vizsgáltunk. Uzsonnára pedig megsütöttük a strucctojást, de a főtt fürjtojást is megkóstoltuk.

A fiúk körében minden évben nagy sikert arat a Lego-robotok építése. Most Kámán Tamás tanár úr irányításával nem csak megépítették és egyszerű algoritmus segítségével programozták a robotokat, hanem egy labirintusból kellett kijuttatniuk ezeket.

Egy napot Szegeden töltöttünk. Az Agórában lézerekkel végzett kísérleteket néztünk meg, aztán pedig egy olyan szobában voltunk, ahol elvesztettük a színlátásunkat. A Móra Ferenc Múzeumban a Beszélő Holtak című kiállításon a régészek által feltárt csontokból betegségekre, sérülésekre utaló nyomokat fedezhettünk fel. A természettudományi kiállítás érdekességeinek megismerését múzeumpedagógus segítette.

Kísérleteket láthattunk a hatás-ellenhatás törvényére és fizikai méréseket végeztünk Bodnárné Laczkó Gyöngyi tanárnő segítségével. Ellátogatott a táborba dr. Gulyás Sándor (öregdiák) az SZTE Őslénytani Tanszékének adjunktusa is, aki fosszíliákat hozott magával.

Már hagyomány, hogy a tábor zárására meghívjuk a gyerekek családtagjait is. Most egy kísérletezős keresztrejtvényt kellett megfejteni a gyerekeknek és szüleiknek, hogy rábukkanjanak a táborzáró oklevélre.

A tábor logikus gondolkodásra, problémamegoldásra, a természettudományos érdeklődés felkeltésére, szinten tartására nevel. A kísérletekkel, megfigyelésekkel alátámasztott ismeretek, az általuk megszerzett tudás sokáig megmarad a gyerekekben. Bízunk abban, hogy a gyerekek a továbbiakban is érdeklődéssel figyelik a körülöttünk lévő világot és annak jelenségeit.

Molnár Katalin
laboratóriumvezető pedagógus
 

Kövessen minket a Facebookon is!