Egészségügy 2018. július 16. 17:30

Már 29 ezer tonna bajai csomagolású gyorsfagyasztott zöldséget hívtak vissza

Már 29 ezer tonna bajai csomagolású gyorsfagyasztott zöldséget hívtak vissza
Mintegy 29,1 ezer tonna, 2016 augusztusa és 2018 júniusa között gyártott, Magyarországon értékesített gyorsfagyasztott zöldséget és zöldségkeveréket hívott vissza a forgalomból a Greenyard vállalat, mert fennáll a veszélye annak, hogy azok a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatával szennyeződtek - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Fotó: illusztráció - Pixabay

A hatóság tájékoztatása szerint a ténylegesen visszagyűjtött mennyiségről - mivel a termékek egy részét azóta már felhasználták - az eljárás későbbi szakaszában várható pontos adat. A cég termékeit külföldön más élelmiszerekbe is bedolgozták. A Magyarországon kívül forgalomból kivont termékek mennyiségéről a külföldi társhatóságok rendelkeznek információkkal, amelyekről a Nébih az Európai Bizottság gyorsriasztási rendszerén (RASFF) értesül.

A Nébih július 5-én közölte, hogy fagyasztott zöldségek és zöldségkeverékek visszahívását rendelte el a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. A hatóság tájékoztatása szerint az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) július 3-án tette közzé közös jelentését arról, hogy valószínűleg gyorsfagyasztott csemegekukorica és esetleg egyéb fagyasztott zöldség okoz járványt több európai uniós országban 2015 óta. A megbetegedéseket öt uniós tagállamban - Ausztriában, Dániában, Finnországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban.

A Nébih tájékoztatásához csatolt angol nyelvű jelentés szerint június 8-áig 47 megbetegedés, köztük kilenc haláleset történt a fertőzésnek tulajdoníthatóan. Magyarországon ilyen esetekről nincs információ. A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt - közölte a Nébih.

Az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék forgalomba hozatalát, valamint elrendelte ezek kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását.

Ezt követően július 6-án a Tesco azonnali hatállyal elrendelte a vállalat által gyártott, az érintett lejárati idővel rendelkező gyorsfagyasztott termékek polcról való levételét és vásárlóktól való visszahívását. Emellett Penny Market és az Aldi is bejelentette, hogy leveszik üzleteik polcairól a Greenyard Kft. által előállított fagyasztott zöldségeket.


A Listeria monocytogenesről

Listeria monocytogenes baktérium az élelmiszerekben gyakran előfordul, megbetegedést azonban csak nagyobb baktériumszám mellett okoz. A Listeria a hűtő hőmérsékletén is képes elszaporodni, ezért minden 5 napon túl hűtőszekrényben tárolt élelmiszer elfogyasztása kockázatos lehet, ha annak összetétele támogatja a baktérium szaporodását.

A panaszok kialakulásának ideje általában a fogyasztást követő 1 nap és 1 hét közé tehető, de akár 90 napig is tarthat. A fertőzés jellemző tünetei a láz, hányás, hasmenés, fejfájás. Érzékeny csoport: a csecsemők, várandós nők, idősek, valamint gyenge immunrendszerű emberek.

További információ a Listeria-ról: http://portal.nebih.gov.hu/hu/-/kerdezz-felelek-a-liszteriozisrol


Jelenleg az alábbi termékvisszahívások ismertek a hatóság előtt:




 

Kövessen minket a Facebookon is!