Gazdaság 2018. július 18. 16:00 Forrás: agrotrend.hu

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket

Hazai fejlesztéssel menthetik meg a méheket
Az okoskaptár biztosítja a maximális higiéniát, fokozottan ügyel a méhek védelmére és még számos információval tud szolgálni.

Máig nem sikerült olyan módszert találni, amely megnyugtató eredményre vezetett volna - Fotó: Bach Máté

Végleg eltűnhetnek a méhek pusztulását okozó varroa atkák a kaptárakból egy hazai innovációnak köszönhetően. A digitális technológiával felszerelt, mobil konténerekben elhelyezett hengerfészkes okoskaptárak amellett, hogy segítséget nyújtanak a méhbetegségek megelőzésében, ideális körülményeket teremtve jelentősen növelik a termelékenységet is. Szenzoraik kiszűrik a külső fenyegetéseket, a korszerű megoldások lehetővé teszik az automatizált működést, valamint a méh­egészségügyi és élelmiszer-biztonsági nyomon követhetőséget is – olvasható a Magyar Idők oldalán.

A hazai innováció vethet véget a méheket évtizedek óta pusztító atkafertőzésnek. Az Apicon Zrt. által kifejlesztett intelligens technológia amellett, hogy az ágazatban előforduló valamennyi problémára megfelelő választ kínál, a globális beporzási krízis kezelésé­ben is segíthet.

- Szükségessé vált a technológiaváltás, a méhészek ugyanis világszerte még mindig az 1851-ben feltalált kaptárokkal dolgoznak, de az ágazatban napjainkban jelentkező kihívások kezelésére ezek az eszközök már nem alkalmasak - mondta Dömöcsök Béla, a cég alapítója és vezérigazgatója.

A hazai méhkolóniákra az 1970-es évek közepétől egyre nagyobb veszélyt jelent az úgynevezett varroa atka. A méhek testét átfúró, abból táplálkozó úgynevezett vektorparazita az immunrendszert megkerülve nyit utat a kórokozóknak.


A méhészek világszerte még mindig az 1851-ben feltalált kaptárokkal dolgoznak - illusztráció: Pixabay

Az Acryltechnika Kft.-t 2007-ben kereste meg egy állattartási eszközöket forgalmazó megrendelő, aki a méhek varroaatka-mentesítését célzó kaptár kidolgozásával és a sorozatgyártás előkészítésével bízta meg a céget. Az üzemi próbákon kiderült, hogy a Kónya-féle forgófészkes kaptár nem működőképes. Így a megbízó 2008 végén felhagyott a fejlesztéssel. Egy évvel később viszont önálló kutatás-fejlesztésbe kezdtek Dömöcsökék. Időközben azonban a kezdeti célt, a méhészek meglévő eszközeibe integrálható, varroaaktivitást fékező hengerfészek koncepcióját felváltotta a vadonélő beporzó rovarok vészes fogyatkozása miatt mélyülő globális beporzási krízis megoldása iránti ugyancsak fokozódó igény. Ezt követően alakult meg az Apicon Zrt., amelyhez 2015-ben csatlakozott egy szoftverfejlesztő partner, a Smart Id Technologies Kft.

Mára sikerült egy olyan méhészettechnológiai eszközt kifejleszteni, amely valódi áttörést eredményezhet a varroa atka elleni védekezésben azáltal, hogy egyszerre akadályozza az élősködők szaporodását és lehetővé teszi a nagy mennyiségű gyűjtőméhhel rendelkező, úgynevezett szuperkolóniák létrehozását, illetve fenntartását - írja a lap.

Mivel a kompakt konténerekbe beépített kaptárokat számos érzékelővel szerelték fel, a számítógéppel vezérelt rendszer figyeli a nem hermetikusan zárt telelőfészek hőmérsékletét és páratartalmát is. Ha ez utóbbi a beállított érték fölé emelkedik, a rendszer beavatkozik.

Az okoskaptár mindemellett figyeli a külső hőmérsékletet, a páratartalmat, a szélsebességet, és a már aktív kolónia méheit csak akkor engedi ki, ha a külső körülmények optimálisak repülésre, gyűjtésre.

A technológia fokozottan ügyel a méhek védelmére, ráadásul a beépített alkalmazásoknak köszönhetően pontos nyomon követhetőséget biztosít. Így például a méz földrajzi eredete, mennyisége, a termelés környezeti és technológiai paraméterei dokumentálhatók.

Első számú cél, hogy egy befektető segítségével elindulhasson a termék hazai sorozatgyártása. Ezt követően franchise-rendszerben a világ minden táján elérhetővé tennék a technológiát. A berendezés prototípusa már elkészült, a fejlesztésnek az Európai Unió több tagállamában, Ukrajnában, a FÁK-országokban és Kanadában kiterjesztett, érvényes szabadalmi oltalma van, az Amerikai Egyesült Államokban pedig folyamatban van a szabadalmaztatás. 
 

Kövessen minket a Facebookon is!