Gazdaság 2018. július 22. 16:00

Nagyon gyenge lesz az idei gyümölcstermés

Nagyon gyenge lesz az idei gyümölcstermés
Az elmúlt 10-15 év leggyengébb kajszitermésére számítanak a szakértők. Mindez a fagy miatt, ami idén főleg a Dunántúlon, Dél-Magyarországon és a Duna–Tisza köze déli részén pusztított. Így elmondható, hogy nagyon gyenge lesz ebben az évben a gyümölcstermés.

Fotó: MTI

Nem kizárt, hogy az elmúlt tíz-tizenöt év leggyengébb kajszitermését szüretelhetjük idén. A gyümölcs termése évjárattól függően 10 és 40 ezer tonna között váltakozik, idén egészen biztosan ennek a sávnak az alján lesz. Az alacsony termésmennyiség oka a tavaszi fagy. A korai fajtákat gyakorlatilag kivégezte a március 1-jére virradó éjszaka mínusz 20-24 fokos hidege. A kajszi rügyei ugyanis akkor már elkezdtek duzzadni, egyes fajták két hétre voltak a virágzástól – mondta a Világgazdaságnak Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet alelnöke.

Kajsziból idén alacsony betakarított mennyiségre, körülbelül 10 tonnára számíthatunk. Apáti szerint emiatt magasak lesznek az árak, várhatóan 350–400 forint között alakulnak majd. Ebből lesz majd a pálinka alapanyaga is, mert a 800 forintért kínált olasz és spanyol importkajszi ugyanis egyrészt az ára, másrészt a nem megfelelő íze, cukortartalma és cukor-sav aránya miatt szóba sem jöhet.


Az őszi többet terem idén

A szakértő az őszibaracknál valamivel jobb, de legfeljebb 20 ezer tonnányi termésre számít. A meggy esetében a termés nagy, a minőség viszont gyenge, mert az elmúlt hetek sok esővizét felvették a gyümölcsök. Emiatt pedig repednek, és alacsonyabb lett a cukortartalmuk. Ennek következménye, hogy a konzervipar is küszködik, mert a repedezett gyümölcs nem megfelelő, hiszen érzékenyebb, ezért gyenge a minősége.

A szövetség előzetes adatai szerint a tavalyi gyümölcstermés 750 ezer tonna, 2016-ban pedig 830 ezer tonna volt. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a termelési érték 2016-ban 79 milliárd forint volt, ez a múlt évben nagyjából 10 százalékkal lehetett magasabb a megemelkedett értékesítési árak miatt – mondta még tavasszal Apáti Ferenc. Arról, hogy milyen volt az idei barackjóslat néhány hónappal ezelőtt, erre a hivatkozásra kattintva olvashat bővebben.
 

Kövessen minket a Facebookon is!