Gazdaság 2018. július 19. 13:00 Forrás: atv.hu

Felrobbannak a dinnyék a földeken

Felrobbannak a dinnyék a földeken
A földeken maradhat a termés egy jó része és sorban robbannak ott fel a gyümölcsök, mert nincs, aki leszedje azokat. A dinnyetermelők kétségbeesettek, mert elméletileg hiába lenne jó a szezon, ha komoly problémáik vannak a gyümölcs betakarításával. A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szerint vadászni kell a munkásokat.

Fotó: illusztráció - kerteszekfoldje.hu

Az árak csökkenésével egyre többen vásárolják már idén a dinnyét, jól indult a szezon. Az időjárás idén kegyeibe fogadta a termesztőket, mennyiségre és minőségre is nagyon jó a termés. Nagy gondok adódtak viszont a betakarítással. Hiányoznak a dolgos kezek, akik a dinnyét leszednék. Olyannyira, hogy a termesztők taktikázásra kényszerülnek: van aki választásra kényszerül, mert a görög- és sárgadinnyét egyaránt nem tudja betakarítani. Menti a görögöt, mert több pénze van benne, de ennek eredményeként a sárgadinnyék felrobbannak kint a földön a napsütéstől. Pedig nagyon jó szezonjuk lehetne.

A munkaerőhiány oka egyrészt az, hogy sok idénymunkás külföldön dolgozik, de önmagában is nehéz embert találni a feladatra. Tűző napon kell ugyanis a megterhelő munkát végezni. A dinnyeszedésért itthon egyébként 800-1000 forintos órabért kapnak a munkások. Aki teljes munkaidőben dolgozik, az havi 200-ezer forintot kereshet.

A fenti példát olvasva különösen jó ötletnek tűnik a közunkásoknak a mezőgazdaságban való foglalkoztatása, amit az Agrárminisztérium is szorgalmaz.




 

Kövessen minket a Facebookon is!