Helyi hírek 2018. július 20. 16:00

Cyberbullying – védd meg magad, védd meg a társadat!

Képgaléria
Cyberbullying – védd meg magad, védd meg a társadat!
A virtuális tér új fogalmakat hozott az életünkbe, amelyek nem csak a szóhasználatunkba, de a mindennapi életünkbe is észrevétlenül belopóztak. Ezek egyike a cyberbullying, amely leginkább az úgynevezett Y és Z generációkat, vagyis a jelenkor általános és középiskolásait érinti.

A Wikipédia leírása szerint a cyberbullying, vagy más elnevezéssel cyber megfélemlítés egy új típusa az elsősorban tinédzser korúak közt tapasztalható iskolai kiközösítésnek, ami durvább csúfolódásokból, kárörvendésből és fenyegetésekből álló, az áldozathoz elektronikus úton eljutó üzenetek sorozatát jelenti, melyet egyetlen, vagy több felhasználó visz véghez. A cyberbullying elsősorban távközlési úton, többnyire az interneten éri utol áldozatát, ismétlődő, ellenséges és az áldozat személyiségfejlődésének, illetve önbecsülésének szempontjából, rendkívül káros módon fejti ki hatását. Ahogy a fiatalabb korosztályon belül egyre inkább terjed az internetes zaklatás, fokozatosan egyre szigorúbb lépésekre szánják el magukat a hatóságok, hogy fellépjenek, akár a törvényhozás szintjén is ezzel az újfajta veszélyhelyzettel szemben.

Bár a probléma nem teljesen újkeletű – hiszen az iskolai kiközösítés, a kortárs megalázás mindig létezett – ennek az internet világában való megjelenése teljesen új helyzetet teremtett, amire sem a szülők, sem a pedagógusok, sem a hatóságok nem voltak felkészülve. Így aztán az áldozat – aki az esetek többségében önmagát megvédeni nem képes gyermek – sokszor teljesen magára marad szégyenével és kirekesztettségével. Ez a tapasztalat mutatott rá, hogy óriási szükség van a fiatalok körében a témával kapcsolatos felvilágosításra és a megelőzésre. A legkívánatosabb az lenne, hogy az érintettek és környezetük ne váljanak elkövetővé, sem áldozattá. De legalább – ha már megtörtént a baj – időben felismerjék a helyzetet, és tudjanak segítséget kérni.

A Kreatív Mozaik Alapítvány különösen sokat tesz ezért a félegyházi fiatalok körében. A legkülönbözőbb módszerekkel nyúlnak a témához, a potenciálisan veszélyeztetett korosztályokat megcélozva. Ezúttal egy ifjúsági csereprogram keretében dolgozták fel a cyberbullying veszélyeit, és a lehetséges megoldási lehetőségeket. Dr. Horváth-Rekedt Grétával a tapasztalatokról beszélgettünk.

– Harmadik éve szervezzük meg az ifjúsági cserét az Erasmus + program keretében, minden évben más témát választva. Idén cyberbullyingre esett a választásunk, ugyanis partnerszervezetünk, az Erdélyi-Magyar Közművelődési Egyesület ifjúsági szervezete Kolozsvárról ezt kifejezetten kérte. A feldolgozás során számos módszert használunk, többek között a színjátszás kínálta lehetőségeket igyekszünk kihasználni, alkalmazva az élmény- és a drámapedagógia módszereit. Külön forgatókönyvvel készültünk erre az alkalomra, amelynek jeleneteit színész segítők: Kroó Balázs és Koncz Eszter közreműködésével dolgozzuk fel. Elképesztően fogékonyak a témára a gyerekek, nagyon jó együtt dolgozni velük. Eközben a 14 erdélyi és 13 félegyházi 16-17 éves fiatal között mély barátságok is szövődnek, ami plusz hozadéka a tábornak. Van a csapatban két ifjúsági segítő is. Marchalek Eszter és Barna-Pap Bianka évek óta részt vesznek hasonló programokban, idő közben főiskolássá, illetve végzett gyógypedagógussá váltak, és ma már önállóan dolgoznak a csoportokkal.

Dr. Horváth-Rekedt Gréta szerint az interneten történő megfélemlítés, megalázás rendkívül gyakori, a programokban részt vevő fiatalok mindegyike találkozott már ilyen helyzettel az ismeretségi körében, sokuk személyes tapasztalattal is rendelkezik akár áldozatként, akár elkövetőként. A téma feldolgozása során mindkét szerepkör mélységeivel megismerkednek a gyerekek, átélik azokat. Így nem csak saját életükben, de a környezetükben is képesek lesznek felismerni, és tenni a cyberbullying ellen. A szakember szerint ez a legégetőbb annak érdekében, hogy az érintett ne maradjon egyedül problémájával, és hogy feltámadjon az igény bennük jó internetfelhasználóvá válni. Segítséget nyújt ehhez Mahlaj Róbert rendőr ezredes is, aki konkrét, megtörtént félegyházi eseteket oszt meg a programban résztvevőkkel.

A helyzet hatékony kezeléséhez persze a szülők és pedagógusok odafigyelése és segítsége is elengedhetetlenül fontos. Mindenek előtt annak tudatosítása, hogy másról is csak olyan tartalmat teszek közzé az interneten, amit magamról szívesen látnék. A Kreatív Mozaik Alapítvány jóvoltából ezt ma már egyre több fiatal képviseli a félegyházi és az erdélyi kortárs közösségekben.

 

Kövessen minket a Facebookon is!