Helyi hírek 2018. július 22. 13:00

Hová tegyem a gyerekem? A vakáció árnyoldalai

Hová tegyem a gyerekem? A vakáció árnyoldalai
A nyár beköszöntével sok szülőnek okoz gondot a gyerekek elhelyezése. Segítséget a nagyszülőktől remélhetnek, de sok családban erre nincs mód, mert nem élnek, vagy még ők is aktív korúak. Marad hát a szülők szabadsága, és ha belefér a büdzsébe, a táborok és napközi. Néhány félegyházi szülővel beszélgettünk a lehetséges megoldásokról.

Fotó: illusztráció - kecskemet.imami.hu

Enikő kétgyermekes édesanya, aki egyedül neveli két óvodás korú gyermekét. Férje sokat segít, de az anyagi források így is korlátozottak. Az anyuka egy helyi gyárban dolgozik, többműszakos rendben. Szerencsére a vezetők nagyon empatikusan állnak a munkavállalókhoz, így a lehetőségekhez mérten rugalmasan kezelik az esetleges betegségeket, hirtelen jött megoldandó problémákat. De sajnos még így is nagy dilemma a család számára a nyári felügyelet megoldása. Mivel a nagyszülők már nem élnek, a tágabb értelemben vett családtagokat is bevonják. Júniusban és júliusban a saját óvodájukban, majd az ügyeletes óvodában kaptak elhelyezést a kislányok. Idén lehetőség nyílt Enikőnek kimozdulni a mókuskerékből, és néhány napot egy Balaton melletti faluban tölteni a kicsikkel, sok-sok közös élményt gyűjtve.

Egyedül neveli óvodás korú kislányát Katalin. Mivel szüleitől és rokonaitól sok segítséget kap, szerencsésnek mondhatja magát. Munkája sem a klasszikus értelemben vett hivatali időben zajlik, vállalkozóként maga osztja be az idejét. Így az is belefér, hogy egy-egy fél napot, vagy néhány órát lecsípjen, megadva kislányának az együtt töltött értékes minőségi időt.

Mária a kereskedelemben dolgozó ötvenes nő. Két felnőtt korú gyermeke már önálló életet él, de a legkisebb még iskoláskorú, és az ő felügyeletét nem egyszerű megoldani. Az asszony főnökei nem túl megértők e kérdésben, így kénytelen a város egyik általános iskolájában biztosított ügyeletet igénybe venni. Problémát jelent az is, hogy Mária munkaideje túlnyúlik az ügyeleti időn, így a késő délutáni órákban ismerősök, rokonok segítségére szorul.

Réka alsós és középiskolás gyermekeit szeretné jó helyen tudni, de sem ő, sem a férje nem tudja összeegyeztetni a munkájával a tartós nyári szabadságot. Azt gondolhatnánk, hogy egy középiskolással már könnyebb a szünidőt megoldani, de Réka szerint ez nem így van. Az ő szünidejébe a következő évben esedékes érettségire való felkészülés, tanulás mellett a kortársakkal szerzett közös élményeknek is bele kell férnie. Szerencsére a fiúk nagyon megbízhatók, így egymásra számítva megoldják a nyári együttlétet. Így idén egy kis nyaralást is össze tud hozni a család: a nagyfiú fesztiválra megy a barátokkal, a többiek egy másik családdal összefogva terveznek tengerparti nyaralást, így a kicsi és a szülők sem maradnak társaság nélkül.

V. B.
 

Kövessen minket a Facebookon is!