Gazdaság 2018. július 28. 10:00 Forrás: atv.hu

Drágább lesz a kenyér

Drágább lesz a kenyér
Duplájára kellene emelni a kenyér árát, hogy ne legyen veszteséges a sütőipari cégek több mint fele - ezt mondta az ATV Híradónak az egyik hajdúsági cég vezetője. Ráadásul kevesebb búza terem az idén, így várhatóan emelkedik a liszt, és így a kenyér ára is. Szeptembertől 10-15 százalékos drágulást becsülnek a szakemberek.

Egy kiló kenyeret legkevesebb 200 forint körül lehet most kapni, de ez a következő hetekben változhat. Kevesebb búza terem ugyanis idén itthon, ezért várhatóan drágul a liszt, emiatt pedig a kenyér is - írja a Népszava.

„Európában csak Bulgáriában olcsóbb a kenyér, a sütőipari ágazat szenved attól, hogy nincsenek normális árak" - ezt Szakács Tamás, a Hajdúsági Sütödék Zrt. vezérigazgatója mondta a híradónak. Hozzátette, hogy ebben az évben két lisztáremelést csináltak végig úgy, hogy nem emelték a kenyér árát, de a mostani emelkedést már a fogyasztók is érezni fogják szeptembertől. „Duplázni kellene a kenyérárakat, ez nyilván rövid távon képtelenség. A következő években helyre kell tenni az ágazat jövedelmezőségét: a sütőipari cégek 60 százaléka veszteséges, nem tudja rendesen fizetni a dolgozóit" - jelentette ki Szakács Tamás.

A szakemberek szerint 10-15 százalékos drágulásra is lehet számítani szeptembertől. Ez azt jelenti, hogy aki például a jelenleg 380 forintos parasztkenyeret választja a pékségben, az ősztől akár 440 forintot is fizethet. 

Kövessen minket a Facebookon is!