Helyi hírek 2018. július 25. 13:00

Egészséges téma a Betűbölcsiben

Képgaléria
Egészséges téma a Betűbölcsiben
A Petőfi Sándor Városi Könyvtár adott helyszínt a július 24-i Betűbölcsinek. A meghívott szakember, Szekeres Bernadett, dietetikus volt.

A résztvevők fontos információkat kaphattak arról, hogy mennyire fontos a megfelelő időben, és jó minőségben adott zöldség és gyümölcs már a hozzátáplálás alatt is. A szakember felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy csak is megbízható alapanyagokból készített ételek adása ajánlott a csecsemők és kisgyerekek számára. Fontos megemlíteni még azt is, hogy mindig igyekezzünk az idénygyümölcsöket és zöldségeket felhasználni, hiszen azok tartalmazzák a legtöbb és legjobban felszívódó vitaminokat. A gyermekek táplálásában nagyon fontosan a lédús gyümölcsök szerepe, mert amelyik gyerek nem iszik kellő mennyiségű folyadékot, ezekkel pótolni lehet egy részét.

Fontos a hozzátáplálás kezdetének pontos idejét, mértékletességét is betartani, mert így nem terheljük le a kicsik emésztőszervrendszerét fölöslegesen. Ennek az ideje optimális esetben – ha anyatejes babáról van szó –, a hat hónapos kor. Tápszeres babáknál ez lehet előbbi időpont is. Természetesen előzőleg érdemes a gyerekorvos véleményét is kikérni. Ekkor még csak almával, meggyel és az őszibarackkal érdemes próbálkozni. Első körben az a legjobb, ha nem nyersen kapják meg, hanem egy pici vízzel megpárolva.

Egyéb adalék - például cukor - hozzáadása nem ajánlott. Később, ha a baba megszerette a gyümölcs levét, már lehet pépesíteni, turmixolni, így a rostanyagok is bekerülnek a szervezetbe. Hét hónapos kor körül érdemes először megkóstoltatni a banánt, és egyéb, az élelmiszerüzletekben könnyen beszerezhető déligyümölcsöket. Azt azért jó szem előtt tartani, hogy ezek a nem itthon honos gyümölcsök erősen vegyszeresek lehetnek. A banán nagyon jó energiaforrás, ami természetes cukrot és fontos vitaminokat tartalmaz.

A banánban megtalálható a kalcium, kálium, foszfor, vas, A-, B- és C-vitamin, továbbá nyomelemeket tartalmaz, amelyek elősegítik az agyműködést. A gyümölcs kiváló C-vitamin forrás. A C-vitaminban gazdag élelmiszerek fogyasztása pedig segíti a szervezetet a fertőzések elleni küzdelemben. Tápértékét nagymennyiségű ásvány- és vitamintartalma határozza meg. A gyümölcsök közül szinte a legtöbb B-vitamint tartalmazza. Nem elhanyagolható tény még az sem, hogy sok rostot tartalmaz. Általában szeretni szokták a picik a banánt az édes íze miatt.

Hét hónapos kor után bevezethetjük a szilvát, a ringlószilvát, a sárgabarackot. Igyekezzünk az adott gyümölcsöket megbízható forrásokból, például rokon, ismerős kertjéből beszerezni, hogy minél kevesebb mesterséges anyaggal találkozzon a babák szervezete. Téli időszakban is lehetőségünk van nyári gyümölcsöt adni, csak le kell fagyasztani. A legtöbb gyümölcs alkalmas erre. Azzal viszont érdemes tisztában lenni, hogy vitamintartalmukból, és zamatukból veszítenek a mélyhűtés alatt. Nem jó sokáig tartogatni a fagyasztóban sem.

V. B.

Kövessen minket a Facebookon is!