Helyi hírek 2014. július 25. 11:00

Kollár László közleménye

Kollár László közleménye
2011 elején a város hangos volt attól, hogy az egykori Április 4. Vegyipari Gépgyár területén működő utódcég, a Transelektro TGM Kft. a munkavállalóit kisemmizve jelentett csődöt. Véleményem szerint csődbűntettet is elkövettek, az igazságszolgáltatás szerint - tudtommal - nem, de ez igazán nem is érdekes, csak maga a jelenség.

Akkor a sztrájkoló munkások mellett kiálltunk, biztattuk őket, hogy ne hagyják magukat kifosztani, kályhát, tüzelőt, ételt vittünk számukra. Sajnos igazi eredményt nem értek el, többüknek a mai napig tartozik munkabérrel egykori munkáltatójuk, aki akkor még a munkaügyi helyzet tisztázására sem volt hajlandó, megakadályozva a munkások újbóli elhelyezkedését is.



A TGM telephelyén egy új cég, az MVM Ovit kezdte meg működését, és a jelenlegi „magyar” gyakorlatnak megfelelően munkaerő kölcsönzéssel oldják meg az emberi erőforrás kérdését. Ez ellen az embertelen gyakorlat ellen a Jobbik többször felemelte a szavát a parlamentben, de amíg a jelenlegi országvezetés arra büszke, hogy nálunk olcsó a munkaerő, illetve a munkajogi szabályokat is a munkavállalók kárára változtatja, addig nem számíthatunk ebben a kérdésben a munkavállalók szempontjából pozitív változásra.

Az OVIT-nál dolgozó kölcsönzött munkások a mai napon kerestek meg, hogy segítségemet kérjék a munkaviszonyaikban bekövetkező változás miatt. A helyzet a következő: az eddigi munkáltatójuk valami miatt csődbe ment és átadja őket egy másik munkáltatónak. A munkások elé kész tényként tették a közös megegyezéses munkaviszony megszüntetést, nem törődve a törvényi előírású határidőkkel sem. Cserébe szóbeli ígéretet kaptak a munkaviszony folytatására – egy új vállalkozás keretei között. Se fizetett szabadság, se végkielégítés, a munkaruhát a dolgozók fizessék ki, aki pedig kekeckedni mer, annak lebegtetik a munkaviszony megszüntetését. Mindezt majd 90 munkás estében. Adják – veszik őket, semmibe véve jogaikat, járandóságaikat, mindezt a XXI. században, Európa közepén.

Vajon kihez fordulhat a magyar munkás ilyen esetben? Ki nyújt segédkezet számukra, jogaik megvédésére? A kérdések költőiek, mivel ebben az embertelen, pénzelvű világban az ettől komolyabb tragédiák is megoldatlanul maradnak.

Kollár László
Jobbik Kiskunfélegyházi Szervezet elnöke

Kövessen minket a Facebookon is!